Уряд Архангельської області заявив, що цезій-137 потрапив в організм лікаря з їжею

Уряд Архангельської області заявив, що цезій-137 потрапив в організм лікаря з їжею

Укрінформ
Уряд Архангельської області, звітуючи про обстеження місцевих лікарів, які лікували постраждалих від вибуху ракети з радіоактивним джерелом живлення, заявив, що лікар, у тканинах якого є цезій-137, отримав його з їжею і не в результаті вибуху 8 серпня.

Про це повідомляється на сайті уряду Архангельської області.

«В одного з обстежених фахівців у м'язових тканинах виявлено слідові, підпорогові кількості елемента цезій-137. Та фахівці не пов'язують цей факт з участю у ліквідації наслідків інциденту в Ньоноксі», - йдеться у повідомленні.

Фахівці Федерального медичного біофізичного центру імені А.І Бурназяна Росії у Москві (ФМБА), на базі якого проводилося обстеження, висунули власну версію потрапляння радіоактивного елемента в тіло лікаря: «З певною часткою імовірності можна припустити, що в організм людини цей елемент потрапив через продукти, які він приймав в їжу». При цьому уточнюється, що цезій-137 є продуктом розпаду радіонуклідів і має властивість накопичуватися в рибі, грибах, лишайниках, водоростях.

21 серпня один зі співробітників Архангельської обласної лікарні розповідав ЗМІ, що лікарю, у якого знайшли цезій-137, сказали, що радіонуклід він міг отримати під час поїздки в Таїланд. «Ти просто наївся там фукусимських крабів!» - передало джерело слова експертів ФМБА.

Згідно з офіційним повідомленням, у 110 обстежених фахівців «перевищення допустимих рівнів радіоактивності не виявлено».

Раніше лікарі архангельських лікарень, куди привезли постраждалих після вибуху на полігоні під Сєверодвінськом, на умовах анонімності повідомили BBC, що російські військові і місцева влада не повідомили медпрацівникам, що пацієнти, які прибули, є джерелом радіоактивного випромінювання.

Як повідомлялося, вибух на морській платформі в акваторії Білого моря недалеко від Сєверодвінська Архангельської області стався 8 серпня. Надзвичайна подія сталася під час випробувань двигуна для новітньої ракети, в результаті загинули семеро людей - 5 фахівців «Росатому» і 2 військовослужбовців, ще кілька людей постраждали.

Пізніше стало відомо, що уряд Архангельської області 13 серпня оголосив аукціон з закупівлі 1200 цивільних протигазів на 4,6 мільйона рублів.

Президент США Дональд Трамп у Twitter написав, що в Архангельській області вибухнула крилата ракета "Буревісник", яку НАТО називає Skyfall.

Читайте також: Архангельські лікарі анонімно розповіли про "радіоактивних пацієнтів"

21 серпня міністр оборони США Марк Еспер заявив, що вибухи на військовому полігоні у районі Сєверодвінська можуть свідчити про те, що РФ намагається розширити свій ядерний арсенал.

У четвер речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремля немає офіційної інформації про заражених радіацією після вибуху на військовому полігоні в Архангельській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-