Вибухи в Архангельську: у Кремлі заявили, що не мають інформації про радіацію

Вибухи в Архангельську: у Кремлі заявили, що не мають інформації про радіацію

Укрінформ
Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у Кремля немає офіційної інформації про заражених радіацією після вибуху на військовому полігоні в Архангельській області.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналістів. Розшифровку цієї бесіди опублікував портал Медуза.

«Ви говорите: «Архангельські лікарі кажуть». Це ж досить абстрактне висловлювання - «архангельські лікарі». А Путіну дають конкретну інформацію, основану на інструментальному вимірюванні, основану на оцінці ситуації на місці. Абсолютно професійну. І немає ніяких підстав не довіряти цій інформації», - заявив Пєсков.

Він додав, що «постановка питання "Архангельські лікарі стверджують ..." не має права на існування», і наполягає, що "потрібно знати, ... чия це думка конкретно".

Таку реакцію у Пєскова викликали слова кореспондента видання про те, що, за словами архангельських лікарів, після вибуху від них приховали, що належить лікувати людей, які отримали дозу радіації, а потім всі підтверджуючі документи та історії хвороб вилучили, і тепер лікарі не можуть нічого довести.

При цьому, за словами кореспондента, лікарі спілкуються з пресою на умовах анонімності, оскільки "бояться санкцій".

Читайте також: Росія намагається розширити ядерний арсенал, щоб діяти проти США – глава Пентагону

Як повідомлялося, вибух на морській платформі в акваторії Білого моря недалеко від Сєверодвінська Архангельської області стався 8 серпня. Надзвичайна подія сталася під час випробувань двигуна для нової ракети, внаслідок загинули семеро людей - 5 фахівців «Росатома» і 2 військовослужбовців, ще кілька людей постраждали.

У день інциденту Росгідромет зафіксував короткочасне перевищення радіації у районі Сєверодвінська, однак пояснив його проходженням хмари радіоактивних інертних газів. Незначне перевищення радіаційного фону також зафіксували на прикордонній з Росією норвезької станції. При цьому президент РФ Володимир Путін під час візіту до Франції заявив, що загрози підвищення радіації у регіоні немає.

Пізніше стало відомо, що уряд Архангельської області 13 серпня оголосив аукціон із закупівлі 1200 цивільних протигазів на 4,6 мільйона рублів.

Президент США Дональд Трамп у Twitter написав, що в Архангельській області вибухнула крилата ракета "Буревісник", яку НАТО називає Skyfall.

21 серпня міністр оборони США Марк Еспер заявив, що вибухи на військовому полігоні у районі Сєверодвінська можуть свідчити про те, що РФ намагається розширити свій ядерний арсенал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-