Дим від пожеж в Сибіру може спровокувати злоякісні пухлини - вчені

Дим від пожеж в Сибіру може спровокувати злоякісні пухлини - вчені

Укрінформ
Шкода від диму під час сибірських лісових пожеж може дати знати про себе протягом декількох років.

Так вважають вчені та екологи з Красноярська, повідомляє Сибір.Реалії.

"Несприятливий вплив лісових пожеж на організм може бути як швидким, так і відстроченим. Гостра дія призводить до гіпоксії, подразнення дихальних шляхів, до утруднення дихання, а відстрочена обумовлена мутагенними і канцерогенними ефектами (збільшує шанси появи мутацій і злоякісних пухлин - СР)", - сказано в дослідженні.

Там також зазначається, що у 2008 році в Читі в період лісових пожеж в 3-4 рази зросла кількість звернень за швидкою медичною допомогою, а смертність збільшилася в 10-13 разів.

Вчені зробили висновок про те, що шкідливі частинки дійсно могли поширитися на великій території. Всьому виною - виштовхувальна сила щонайменше 88 263 кілограмів, яка виникає під час пожежі. Також вони зазначили, що частина шкідливих часток взагалі не осідає, а витає в повітрі.

Читайте також: Пожежі в Сибіру вбили та змусили мігрувати понад 10 тисяч тварин — Greenpeace

Як повідомлялося, пожежі в тайзі тривають довше місяця. У Greeenpeace підрахували, що за супутниковими даними ІСДМ-Рослесхоз, площа лісових пожеж на 6 серпня становила 4,5 млн га (5 серпня горіло 4,3 млн га). За даними активістів, пожежі 2019 року стали наймасштабнішими за всю сучасну історію спостережень з 2001 року.

1 серпня в Красноярську порушено першу кримінальну справу через пожежі. Співробітників крайового міністерства лісового господарства звинувачують в недбальстві. Число підозрюваних не розголошується.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-