Європарламент обиратиме свого президента незалежно від рішень саміту ЄС

Європарламент обиратиме свого президента незалежно від рішень саміту ЄС

Укрінформ
Європейський парламент обиратиме власного президента з числа лідерів політичних груп за результатами травневих виборів.

Про це в Брюсселі на прес-конференції за підсумками зустрічі з главами держав та урядів країн ЄС заявив чинний президент Європарламенту Антоніо Таяні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вибір президента Європарламенту має бути повністю незалежним від Ради керівників держав-членів. Іншими словами, Європарламент обиратиме власного керівника незалежно від того, що вирішить Європейська рада. Чи буде згода, чи її не буде - парламент продовжуватиме працювати над цим», - наголосив Таяні.

За його словами, він довів до керівників держав та урядів країн ЄС позицію Європарламенту про те, що кандидати на посади керівників головних європейських інституцій також мають обиратися з дотриманням принципу spitzenkandidaten (провідних кандидатів).

Читайте також: Лідери країн ЄС обиратимуть на саміті у Брюсселі главу Єврокомісії

«Хоча це не прописано в угодах ЄС, такий принцип відповідає демократичним правилам Євросоюзу. В історії був прецедент, коли таке призначення відбулося. У 2014 року широку підтримку під час призначення на посаду президента Єврокомісії отримав Жан-Клод Юнкер, який на той час був лідером у власній політичній групі Європейської народної партії. Дотримання такого принципу зараз могло б відобразити повагу до результатів європейських виборів», - зауважив президент Європарламенту.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 30 червня глави держав та урядів ЄС зібралися на позачерговий саміт, аби визначити керівників ключових інституцій – Єврокомісії, Європейської служби зовнішніх дій, Європейського центробанку та Європейської ради. Політики не змогли дійти згоди з цього питання під час попереднього саміту в ніч проти 21 червня. Зараз зустріч європейських лідерів у Брюсселі триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-