Кожен десятий росіянин зазнавав тортур з боку силовиків

Кожен десятий росіянин зазнавав тортур з боку силовиків

Опитування
Укрінформ
Тортур з боку російських силовиків зазнавав що десятий громадянин РФ.

Про це свідчать дані опитування Левада-центру, проведеного на замовлення правозахисної організації «Комітет проти тортур» і приуроченого до Міжнародного дня на підтримку жертв тортур 26 червня.

«Загалом кількість випадків загрози застосування насильства або його застосування по всій вибірці становить 10%. У перерахунку до числа респондентів, які мали конфліктний досвід взаємодії зі співробітниками правоохоронних органів, частка тих, хто відповів ствердно, становить 35%. Іншими словами, що третій конфлікт громадянина (Росії - ред.) зі «співробітниками» переріс у більш серйозну ситуацію, в якій співробітники поліції, ФСБ, СК (слідком - ред.), ГП (Генпрокуратура - ред.) та інших відомств застосовували насильство або погрожували його застосуванням», - йдеться у дослідженні.

75 відсотків росіян, які заявили про тортури, пояснили, що насильство застосовувалося для приниження і залякування. У половині випадків співробітники правоохоронних органів катували з метою отримати зізнавальні свідчення або іншу інформацію від затриманих. У третині випадків затримані вважають, що над ними чинили насильство для покарання.

Щочетвертий росіянин, який пережив катування, заявив, що поліція чинила тиск на їхніх родичів. При цьому в половині випадків до них також застосовувалися тортури.

Близько 60 відсотків опитаних вважають тортури неприпустимими, але тільки третина з них заявили, що готові захищати свої права. Майже 30 відсотків допускають застосування тортур у виняткових випадках заради порятунку чужого життя і відносно тих, хто вчинив тяжкий насильницький злочин. 39 відсотків респондентів вважають, що боротьба з тортурами вдарить по розкриваності злочинів.

Речник президента РФ Дмитро Пєсков засумнівався в результатах опитування Левада-центру, повідомляє Інтерфакс. Він заявив, що необхідно з'ясувати, яка методологія дослідження, і дізнатися, яке саме питання піднімалося. Пєсков також попросив журналістів, які взяли участь у пресконференції, розповісти, хто з них зазнавав тортур з боку правоохоронних органів, зазначивши, що їх "понад 30 осіб". А коли йому нагадали про Івана Голунова, сказав, що "це окремий випадок".

За даними ЗМІ і правозахисників, від тортур, які застосовують у Росії співробітники поліції, Слідчого комітету, ФСВП і ФСБ, у 2018 році постраждали близько 100 осіб, щонайменше шість загинули. За перше півріччя 2019 року в "Комітет проти тортур" надійшло 122 скарги на тортури.

Читайте також: П'ята частина росіян вважає, що анексія Криму нашкодила РФ

Раніше Генпрокуратура РФ повідомила, що перевірка виявила застосування тортур ув'язнених співробітниками Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) у щодругому суб'єкті країни: 70 відсотків встановлених тортур відбувалися у виправних колоніях.

У 2018 році ФСВП опинилася в центрі кількох скандалів, пов'язаних з тортурами і побиттям в'язнів. Особливу увагу привернула ситуація в Ярославській колонії №1. У липні "Новая газета" опублікувала відеозапис того, як співробітники ФСВП б'ють ув'язненого. Після цього Слідчий комітет порушив кримінальні справи про перевищення посадових повноважень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-