Макрон розповів про вимоги до кандидатів на вищі пости в ЄС

Макрон розповів про вимоги до кандидатів на вищі пости в ЄС

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон окреслив критерії, яким мають відповідати кандидати на ключові посади в європейських інституціях.

Про це він заявив у п’ятницю під час «національного» брифінгу за підсумками саміту ЄС, який, незважаючи на інтенсивну дискусію, що тривала до пізньої ночі, не зміг дійти згоди навколо представлених кандидатур, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Особисто я хотів би, щоб призначення кандидатів були збалансованими. Я особисто не підтримаю рішення без дотримання гендерного балансу. Ми також потребуємо певного географічного балансу, - зрозуміло, що східні та південні країни також мають бути представлені. Третій критерій – це видатні професійні здібності, досвід, який є необхідним для того, щоб підтримати цей (Європейський) проект. Європа потребує потужного голосу», - зауважив лідер Французької Республіки.

За словами Макрона, швидке, - до 30 червня, - визначення трьох кандидатів на ключові посади в ЄС (йдеться про позиції Президента Європейської Ради, Президента Єврокомісії та керівника Європейського Центробанку), є питанням відповідальності лідерів ЄС та їх інституційної спроможності. Імена кандидатів будуть обговорюватися протягом наступного тижня за допомогою Президента Європейської Ради Дональда Туска з лідерами європейських країн та керівниками політичних груп Європарламенту.

Читайте також: Європейська Рада ухвалила друге за день рішення щодо продовження санкцій проти РФ

За процедурою, визначені кандидати для успішного призначення на посади мають отримати більшість голосів під час розгляду Європейською Радою на вищому рівні, а потім – отримати більшість під час голосування в Європейському Парламенті.

Президент Французької Республіки не називав імен, але в ході виборчої кампанії та у кулуарах червневого саміту ЄС найчастіше називалися прізвища представника Європейської народної партії Манфреда Вебера, чинного Першого віце-президента Єврокомісії, представника Соціалістичної партії Франса Тіммерманса та чинного Єврокомісара Маргрете Вестагер, яка представляє Альянс лібералів та демократів.

Всі названі персони були визначені так званими spitzenkandidaten – лідируючими кандидатами власних політичних сил, які набрали більшість голосів за підсумками Європейських виборів у травні поточного року і, відповідно, отримають найбільшу кількість депутатських місць у новому складі Європарламенту.

Поточна ситуація характеризується жорсткою конкуренцією між цими партіями, адже жодна з них не може самотужки формувати керівні структури ЄС, як це відбувалося раніше завдяки багаторічній політичній «монополії» ЄНП, яка у цьому виборчому циклі не встояла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-