США дали Туреччині час відмовитися від російських С-400

США дали Туреччині час відмовитися від російських С-400

Укрінформ
США вимагають від Туреччини не пізніше 31 липня відмовитися від придбання російських зенітно-ракетних комплексів С-400.

Про це повідомляє DW.

Якщо Анкара не виконає цієї вимоги, то США вишлють з країни турецьких пілотів, які в даний час навчаються у Сполучених Штатах, і усунуть турецькі компанії від участі у виробництві винищувачів F-35, заявила заступник міністра оборони США з матеріально-технічного забезпечення Еллен Лорд журналістам у Вашингтоні в п'ятницю, 7 липня.

Туреччина є одним із ключових міжнародних партнерів США у справі виробництва винищувачів F-35 - найдорожчої програми Пентагону, вартість якої оцінюється більш ніж у 428 млрд доларів. Туреччина, на додаток до виготовлення ключових компонентів F-35, виявила бажання придбати близько 100 таких літаків.

США та інші країни НАТО побоюються, що Росія за допомогою поставлених Туреччині комплексів С-400 може отримати інформацію про літаки альянсу. Днем раніше аналогічне попередження Туреччині вже зробив виконувач обов'язків міністра оборони США Патрік Шанахан. У листі турецькому колезі Хулусі Акару від 6 червня Шанахан зазначив, що в Туреччині "все ще є час для зміни курсу щодо С-400".

"Крім створення загрози для безпеки таких платформ, як F-35, придбання Туреччиною комплексів С-400 перешкодить можливості вашої країни розвивати або підтримувати співпрацю зі США та у рамках НАТО, призведе до надмірної стратегічної та економічної залежності Туреччини від Росії та підірве досить ефективну оборонну промисловість Туреччини та її честолюбні цілі у сфері розвитку", - попередив Shanahan.

Читайте також: МЗС Туреччини спростовує відстрочку закупівлі С-400 на вимогу США

Попри застереження та погрози з Вашингтона, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган цього тижня знову заявив, що його уряд не відмовиться від угоди з Росією щодо придбання зенітно-ракетних комплексів. Перші батареї С-400 мають бути поставлені в Туреччину вже у червні або липні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-