Смоленська катастрофа: у Польщі спростовують фейк росЗМІ про визнання провини пілотів

Смоленська катастрофа: у Польщі спростовують фейк росЗМІ про визнання провини пілотів

Укрінформ
Інформація російського інформагентства ТАСС про те, що польські слідчі, які нещодавно побували у Смоленську, визнали провину пілотів літака президента Лєха Качинського у Смоленській катастрофі, є неправдивою.

Про це заявила речниця Національної прокуратури Польщі Ева Бялік, інформує РАР.

“Неправдивою є інформація російського агентства ТАСС, яке стверджує: польські слідчі визнали, що помилка пілотів стала причиною катастрофи”, - повідомила Бялік.

Вона підкреслила, що огляд польськими слідчими уламків Ту-154М не був завершений.

“Прокурори знову поїдуть до Смоленська, щоб продовжувати слідчі дії”, - повідомила Бялік.

Вона додала, що огляд слідчими розбитого літака “не є процесуальною дією, на підставі якої можна зробити висновок щодо провини пілотів, чи її відсутності”.

За її словами, польські слідчі під час перебування у травні в Росії “не коментували нічого ані польським, ані російським журналістам, а також не ділилися своїми поглядами з російськими слідчими органами”.

Тому, як підкреслила, речниця Національної прокуратури РП, зміст інформації агентства ТАСС “викликає подив”, оскільки він є неправдивим.

Як відомо агентство ТАСС у середу написало, що російські та польські слідчі разом вивчили уламки літака Ту-154М. Після цього, Слідком Росії нібито поінформував агентство, що “матеріали слідства свідчать про провину екіпажу”. Слідком РФ у своїй офіційній заяві в середу зазначив, що російське слідство не має сумніву щодо обставин катастрофи: зібрані матеріали свідчать про хибні дії пілотів, які продовжували зниження в умовах дуже поганої видимості. Водночас зазначається, що “обговорюючи результати спільних дій, польська сторона констатувала конструктивність співпраці з російським слідством, підкреслюючи задоволення з підтримки і висловлюючи бажання до продовження співпраці”.

Наприкінці травня польські слідчі оглянули у Смоленську агрегати, підвузли і конструктивні елементи Ту-154М. Однак, після цього не було жодних офіційних повідомлень польської сторони з приводу проведення слідчих дій.

Наприкінці травня до МЗС Польщі було викликано посла Росії в Польщі Сергія Андреєва, де його поінформовано про неприйнятність появи на місці Смоленської катастрофи інформаційних таблиць про катастрофу без узгодження з польською стороною і необхідність її усунення. Як підкреслила польська сторона, як зміст, так і сам факт появи інформаційних таблиць не узгоджено з польською стороною. Відтак, Польща очікує у цій справі пояснень, усунення таблиць, а також реалізації, без зволікань, польсько-російських домовленостей, що стосуються будівництва на місці катастрофи пам’ятника жертвам катастрофи. На інформаційній таблиці містяться загальні дані про Смоленську катастрофу, а також висновки про причини катастрофи з рапорту Міжнародного авіаційного комітету (МАК) у Москві 2011 року, зокрема щодо провини пілотів літака Качинського, з якими незгодна польська сторона.

Читайте також: У справі про катастрофу MH17 з'явилися нові докази проти Росії — ЗМІ

10 квітня 2010 року неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний" зазнав катастрофи літак Ту-154М, на якому польська державна делегація прямувала в Катинь для участі в меморіальних заходах, присвячених 70-й річниці розстрілів НКВС польських військових у 1940 році. У катастрофі загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту літака, зокрема й президентське подружжя - Лех і Марія Качинські, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі.

У Польщі в 2016 році відновлено слідство на урядовому рівні. Однією з можливих версій катастрофи у Польщі називається вибух на борту літака ще до зіткнення повітряного судна із землею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-