Австрійський

Австрійський "уряд технократів" провів перше засідання

Укрінформ
Перехідний уряд Австрії, створений з позапартійних технократів, провів у середу у Відні перше засідання.

Зустріч новопризначених міністрів на чолі з федеральним канцлером Брігітте Бірляйн тривала не більш як години, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Настрій був чудовий. Ми вже запланували багато роботи", - коротко прокоментувала журналістам засідання Ради міністрів перша в історії країни жінка-канцлер.

Інші міністри також були небагатослівні і вказали лише на чудову атмосферу, що панувала на засіданні.

Згідно з інформацією федеральної канцелярії порядок денний був невеликий - розглядалися рутинні питання, серед яких, зокрема, ситуація на ринку праці.

У середу, 12 червня, члени перехідного уряду будуть представлені депутатам Національної ради Австрії. Очікується, що вже після цього розпочнеться і активне спілкування новопризначених міністрів-технократів із пресою.

Читайте також: Президент Австрії призначив тимчасового канцлера замість Курца

Як відомо, на тлі політичної кризи, спровокованої так званим "відео з Ібіци", 3 червня президент Австрії Александер Ван дер Беллен привів до присяги новий федеральний уряд, який працюватиме до проведення дострокових парламентських виборів у вересні. Після злиття деяких відомств та посад в новому перехідному уряді працюватимуть 12 міністрів, половина з яких – жінки.

Федеральним канцлером Австрії стала 69-річна Брігітте Бірляйн, юрист за освітою, яка до цього обіймала посаду голови Конституційного суд.

Клеменс Яблонер став віце-канцлером, а також міністром у справах конституції, реформ, дерегуляції та юстиції.

На чолі міністерства оборони став Томас Штарлінгер, МВС – Вольфганг Пешорн, міністерства з питань Європи, інтеграції та закордонних справ – Александер Шалленберг. Міністром фінансів, а також з питань державної служби та спорту став Едуард Мюллер, міністром транспорту, інновацій та технологій – Андреас Райхгардт.

Міністерство дігіталізації та економічного розвитку очолила Елізабет Удольф-Штробль, міністерство стійкового розвитку та туризму – Марія Патек, міністерство праці, соціальних справ, здоров’я та захисту прав споживачів – Брігітте Царфль, міністерство освіти, науки та досліджень – Іріс Раускала, а Іріс Штіллінг стала міністром без портфеля у складі федеральної канцелярії.

Завдання перехідного уряду – забезпечити безперебійну роботу виконавчої гілки влади до проведення дострокових виборів у Національну раду (нижня палата парламенту). Його вимушене формування президентом відбулося після того, як 27 травня Національна рада оголосила вотум недовіри уряду на чолі з Себастіаном Курцом на тлі урядової кризи та розпаду коаліції.

Потужний політичний скандал вибухнув у Австрії після публікації в німецьких ЗМІ відео з тодішнім очільником правопопулістської та проросійської "Австрійської партії свободи" Гайнцом-Крістіаном Штрахе (згодом він став віце-канцлером Австрії). На таємно записаному на Ібіці у липні 2017 року відео, за декілька місяців до парламентських виборів в Австрії, Штрахе обіцяє співрозмовниці, яка представилася племінницею російського олігарха, державні замовлення в обмін на фінансову підтримку партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-