Євросоюз відкидає звинувачення у загибелі 12 тисяч мігрантів

Євросоюз відкидає звинувачення у загибелі 12 тисяч мігрантів

Укрінформ
Євросоюз робить все можливе, щоб цивілізовано регулювати міграційні потоки, тому провина у загибелі великої кількості мігрантів, які намагалися потрапити до кран ЄС через Середземне море, лежить на злочинних угрупованнях, які піддають ризику життя мігрантів.

Про це у понеділок під час брифінгу для преси заявила речник Єврокомісії Наташа Берто (Natasha Bertaud), повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так вона прокоментувала повідомлення про те, що Міжнародний кримінальний суд оприлюднив доповідь у кілька сотень сторінок, яка звинувачує ЄС та його окремі країни у створенні «найбільш смертоносного міграційного шляху» у Середземномор’ї, на якому загинули вже більше 12 тисяч людей. Інформація про це з’явилася відразу у кількох впливових європейських виданнях, зокрема, The Guardian.

«Ми бачили ці повідомлення. Зазвичай, ми не коментуємо провадження, які ще не були започатковані. Якщо говорити більш загально, результати зусиль ЄС, завдяки яким були врятовані життя тисяч людей у Середземномор’ї, говорять самі за себе. Саме збереження життя людей завжди було найбільшим пріоритетом ЄС, і він продовжує працювати у цьому напрямку», - зауважила Берто.

Вона нагадала, що Єврокомісія під керівництвом президента Жан-Клода Юнкера від початку повноважень приділяли високу увагу саму цій проблемі. Ще у 2015 році Єврокомісія заявила, що припинення Італією рятувальної операції у Середземномор’ї було помилкою, і негайно залучили до цієї роботи спроможності ЄС. З 2015 року Євросоюз провів у цьому регіоні чотири морські операції, які допомогли врятувати життя більш ніж 730 тисяч людей. Водночас вдалося значно скоротити кількість загиблих на цьому шляху.

«Це не політика ЄС, що призводить до цих трагедій, це результат жорстоких та небезпечних дій злочинців, які займаються контрабандою людьми, використовують їх відчайдушний стан та піддають ризику життя», - наголосила речник Єврокомісії.

Читайте також: Албанію можуть позбавити безвізу з ЄС - Нідерланди подали запит

За її словами, Євросоюз має намір продовжити тренувальну місію та надання необхідного обладнання підрозділам берегової охорони Лівії для проведення пошуково-рятувальних операцій на морі, а також для боротьби із організованою злочинністю з контрабанди людьми, як на морі, так і на суходолі.

«Європейський Союз робить все можливе, щоб полегшити становище мігрантів та біженців у Лівії. Діалог, який ЄС підтримує із владою Лівії, фокусується на дотриманні прав людини, у тому числі – мігрантів та біженців. ЄС підтримує роботу агенцій ООН з допомоги біженцям та переміщеним особам, висуває альтернативи та прагне зупинити практику затримання цих людей у Лівії, і паралельно вирішує питання щодо їх евакуації з Лівії у безпечні пункти прийому. Ця політика залишається незмінною», - сказала Берто.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-