Албанію можуть позбавити безвізу з ЄС - Нідерланди подали запит

Албанію можуть позбавити безвізу з ЄС - Нідерланди подали запит

Укрінформ
Єврокомісія отримала офіційний запит від Нідерландів щодо зупинення безвізового режиму з ЄС для громадян Албанії, і, відповідно до процедурних правил, має протягом місяця підготувати «імплементаційне рішення».

Про це у понеділок під час брифінгу для преси заявила речник Єврокомісії Наташа Берто (Natasha Bertaud), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Так, ми можемо підтвердити, що Єврокомісія отримала повідомлення від Нідерландів стосовно Албанії, в тому що стосується призупинення безвізового механізму. Єврокомісія зараз уважно вивчить зміст цього повідомлення, за процедурою і на базі доступних данних та інформації стосовно специфічних обставин. За процедурою, наступним кроком для нас є повідомити про це Європейську раду та Європейський парламент», - зауважила речник Єврокомісії.

Вона наголосила, що будь-які кроки, які можуть запустити в дію механізм призупинення або скасування «безвізу» для Албанії, будуть предметом дуже уважного розгляду.

«Є певні критерії, які Єврокомісія має взяти до уваги, роблячи таку оцінку, про що ми вас проінформуємо. Коли ця оцінка буде зроблена, Єврокомісія представить її результати Європарламенту і Європейській раді. В результаті може бути прийнято рішення щодо специфічних дій, які можуть бути необхідними, але суть такого рішення ми не можемо передбачити заздалегідь», - сказала Берто.

Речник уточнила, що за процедурою, Єврокомісія має відреагувати на такий запит протягом одного місяця з моменту його отримання, та представити «імплементаційний акт», який також має бути схвалений Європейською радою.

Як зазначила речник, це перший випадок, коли Єврокомісія отримала повідомлення такого роду.

За повідомленнями ЗМІ, уряд Нідерландів надіслав відповідний запит на поновлення візового режиму поїздок до ЄС для громадян Албанії за дорученням парламенту країни, який, в свою чергу, спирався у такому запиті на статистику зростання рівня злочинності за участю вихідців з Албанії.

Читайте також: В Албанії вимагають відставки прем'єра: в сутичках постраждали 13 осіб

Безвізовий режим подорожей в ЄС для громадян Албанії діє з 2010 року. Ситуація є неоднозначною, тому що буквально кілька днів тому Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС розпочати переговори щодо членства з двома країнами Західних Балкан – з Північною Македонією і з Албанією, які, за оцінками Єврокомісії, досягли суттєвого прогресу у здійсненні демократичних перетворень та у затвердженні верховенства права.

У травні Європейське агентство з охорони кордонів та берегової охорони вперше в історії започаткувало спільну операцію з охорони кордону між Албанією і Грецією за участю представників ЄС та албанських прикордонників.

У цих обставинах будь-яке рішення щодо скасування «безвізу» для Албанії може мати великий політичний резонанс в масштабах усього Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-