Новим президентом Латвії став суддя Європейського суду

Новим президентом Латвії став суддя Європейського суду

Укрінформ
Парламент Латвії обрав нового президента країни: за підсумками голосування ним став кандидат від правлячої коаліції Егіл Левітс, який заручився підтримкою 61 депутата.
Про це повідомляє портал національного телерадіомовлення LSM.

"Новим президентом Латвії став суддя Європейського суду Егіл Левітс - під час голосування в Сеймі за нього віддав голос 61 депутат", - йдеться в повідомленні.

Вперше в історії виборів глави держави голосування було відкритим. У дебатах перед голосуванням більшість лідерів парламентських фракцій висловилися на користь кандидатури Левітса.

Раніше чинний президент Раймонд Вейоніс оголосив, що не буде повторно балотуватися на цю посаду.

Селянський союз Латвії, що входить у Союз "зелених" і селян, вирішив висунути на пост президента кандидатуру омбудсмена Юріса Янсонса. Окремі депутати партії KPV LV ("Кому належить держава") підтримали висунення в президенти депутата фракції Дідзіса Шмітса.

Підтримку кандидатурі Левітса висловили партії правлячої парламентської коаліції - Національне об'єднання, Нова консервативна партія, об'єднання "Для розвитку/За!" і "Нова Єдність", а також більша частина фракції партії KPV LV, яка також входить у коаліцію, але має частину не згодних з нею депутатів.

Партія "Згода", що вважається проросійською, свого кандидата не висувала. У результаті Юріс Янсонс отримав 8 голосів "за", Дідзіс Шмітс - 24 голоси.

Читайте також: Чому в Литві переміг незалежний кандидат і чого від нього чекати

Латвійський юрист, суддя, політолог Егіл Левітс народився 30 червня 1955 року в Ризі у родині дисидента Йонаса Левітса. Наприкінці радянського періоду був членом Народного фронту Латвії, зробив значний внесок у проголошення відновлення незалежності Латвії в 1990 році.

Міністр юстиції Латвії в 1993-1994 роках. Був послом Латвії в Німеччині і Швеції в 1992-1993 роках, послом в Угорщині, Австрії та Швейцарії в 1994-1995 роках. Суддя Європейського суду з прав людини (1995-2004). Після цього став членом Суду Європейського Союзу (до 2010 року інституція мала назву Суд Європейських співтовариств). На виборах президента Латвії у 2015 році Левітс посів друге місце після Раймонда Вейоніса. 2018 року повноваження Левітса як судді Суду Європейського Союзу були підтверджені. Одружений, має доньку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-