В американо-іранському протистоянні очевидним переможцем є РФ - Atlantic Council

В американо-іранському протистоянні очевидним переможцем є РФ - Atlantic Council

Укрінформ
Напруженість у Перській затоці зростає. Навіть якщо війни з США не буде, регіон зазнає негативних наслідків, включаючи зниження інвестицій та туризму, а головним переможцем протистояння Тегерана та Вашингтона може стати Кремль.

Про це пише Atlantic Council.

«Кожен конфлікт має своїх бенефіціарів. У випадку США та Ірану найбільш очевидним переможцем є РФ», - йдеться у повідомленні.

Виходячи з угоди щодо Спільного всеосяжного плану дій (JCPOA) з Іраном, й знову запроваджуючи санкції, адміністрація президента США Дональда Трампа змушує інші країни вибирати між торговельними зв'язками з Іраном та зі Сполученими Штатами. Країни, які імпортували іранську нафту, змушені припинити купівлю. Однією з таких держав є Польща, яка почала купувати іранську нафту після підписання угоди з Іраном. Однак нещодавно всі закупівлі були скасовані, і тепер Польща має купувати енергоресурси в інших місцях - в даний час з Об'єднаних Арабських Еміратів, але, ймовірно, більше з РФ - її головної геостратегічної загрози у майбутньому.

Читайте також: Трамп назвав умову для переговорів з Іраном

Як зазначається, інші країни тепер повинні йти до Москви, чия нафта має нижчу якість, ніж іранська з точки зору вмісту сірки. До них можна віднести: Японію, Південну Корею, Італію та Індію - всі вони були змушені скоротити, а потім припинити закупівлі з Ірану через тиск США. Крім того, у довгостроковій перспективі ця ситуація може навіть пом'якшити європейську політику санкцій щодо Москви.

Хоча Росія офіційно підтримує ядерну угоду, існуючий розкол між США та Європейським Союзом щодо підходу до іранського питання відповідає стратегічним інтересам Москви. Довгострокова політична та безпекова мета РФ - підірвати єдність західного світу. Кожна подія, що посилює розбіжності в альянсі, негативно впливає на силу Заходу, а також посилює антиамериканські настрої багатьох західноєвропейців, від чого може виграти Кремль, зазначає видання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-