Спостерігачі не підтвердили інформацію США щодо хіматаки в Сирії

Спостерігачі не підтвердили інформацію США щодо хіматаки в Сирії

Укрінформ
Сирійський моніторинговий центр та організація "Білі шоломи" запевняють, що немає підтверджень заяви Держдепартаменту США про скоєння кілька днів тому в Сирії проурядовими силами хімічної атаки. 

Як повідомив у середу, 22 травня, базований у Лондоні Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини, "у нас немає доказів щодо такого нападу", передає DW.

Центр при отриманні даних спирається на розвинену мережу інформаторів у Сирії.

Також представники гуманітарної організації "Білі шоломи", яка активно працює на контрольованих опозицією територіях, зазначили, що поки немає офіційного підтвердження використання хімічної зброї. 

Читайте також: США підозрюють режим Асада в повторному застосуванні хімічної зброї

Нагадаємо: Держдепартамент США напередодні заявив, що на "північному заході Сирії вранці 19 травня скоєна ймовірна газова атака хлором". За даними США, хімічна зброя могла бути використана під час наступу у провінції Ідліб. При цьому в Держдепартаменті наголосили: якщо режим президента Сирії Башара Асада застосує хімічну зброю, США із союзниками реагуватимуть "швидко і належним чином".

Читайте також: США офіційно повідомили про додаткові санкції проти Росії

У сирійському конфлікті хімічна зброя була використана кілька разів. З останніх випадків: у квітні 2018 року у місті Дума, за даними ОЗХЗ, було застосовано хлор. А у квітні 2017 року внаслідок хімічної атаки від отруєння газом зарин у місті Хан-Шейхун у провінції Ідліб загинули десятки людей. В обох випадках США та союзники у відповідь завдали ракетних ударів по військових об'єктах Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-