США підозрюють режим Асада в повторному застосуванні хімічної зброї

США підозрюють режим Асада в повторному застосуванні хімічної зброї

Укрінформ
Офіційний Вашингтон заявив, що за хімічною атакою минулої неділі в сирійській провінції Ідліб очевидно стоять сили режиму Башара Асада, якого підтримує Росія.

Про це йдеться в офіційній заяві Офісу речника Держдепартаменту США, поширеній в ніч проти середи, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати продовжують уважно стежити за військовими операціями режиму Асада на північному заході Сирії, в тому числі за ознаками будь-якого нового використання хімічної зброї з боку режиму", - наголошується в документі.

У цьому зв'язку звертається увага на застосування хлорних компонентів на північному заході Сирії вранці 19 травня 2019 року: "Ми досі збираємо інформацію про цей інцидент, але знову попереджуємо: якщо режим Асада використовує хімічну зброю, Сполучені Штати та наші союзники відреагують швидко й належним чином".

Як наголошують у Вашингтоні, атака на північному заході Сирії є "частиною насильницької кампанії режиму Асада", яка порушує режим припинення вогню, що захищав кілька мільйонів мирних жителів у переважній частині провінції Ідліб. На цій території зосереджені, в тому числі, внутрішньо переміщені особи, які втекли від насильства з інших регіонів Сирії.

Водночас, Держдеп відреагував на недавні звинувачення з боку Росії проти білих касок, назвавши це "частиною тривалої кампанії дезінформації, яку здійснює режим Асада і РФ для поширення неправдивих повідомлень про те, що в застосуванні хімічної зброї, які здійснює сам режим Асада, винні інші".

У цьому контексті нагадується, як 24 листопада 2018 р. режим Асада і РФ "намагалися сфабрикувати хімічну атаку поблизу Алеппо і звинуватити в цьому опозиційні сили".

Читайте також: Туреччина стягує війська до кордону з Сирією

Однак, наголосили в Держдепартаменті США, факти залишаються фактами: "Режим Асада провів майже всі встановлені атаки із застосуванням хімічної зброї, що мали місце в Сирії – це висновок, якого ООН досягає знову й знову".

Відповідальність режиму Асада в жахливих атаках з хімічною зброєю є незаперечною, наголосили в Держдепартаменті США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-