Під офісом канцлера Австрії вимагають нових виборів

Під офісом канцлера Австрії вимагають нових виборів

Фото, відео
Укрінформ
Близько 5-7 тис. людей зібралися біля офісу федерального канцлера Австрії Себастіана Курца на Балльхаусплатц у Відні з вимогою оголосити нові парламентські вибори.

Демонстранти з різних політичних таборів очікують реакції Курца, який очолює "Австрійську народну партію" (ÖVP), на скандал навколо опублікованих відео з компрометацією керівництва "Австрійської партії свободи" (FPÖ) – партнера ÖVP по коаліції, повідомляє кореспондент Укрінформу в Австрії.

Численні представники ЗМІ та окремі жителі столиці почали збиратися ще зранку на Балльхаусплатц, де в канцелярії близько 11.00 проходила зустріч канцлера Курца з віце-канцлером, очільника FPÖ Гайнцом-Крістіаном Штрахе. Після цієї зустрічі віце-канцлер заявив про свою відставку. Також планувалося, що окрему заяву щодо скандалу відразу зробить і федеральний канцлер Курц, однак цього не сталося.

За останньою інформацією, заява очільника уряду відбудеться о 19.45 за місцевим часом. Саме тоді стане ясно, чи збережеться в Австрія коаліція між правоцентристською ÖVP та правопопулістською FPÖ, чи ж будуть оголошені нові парламентські вибори.

Мітинг біля офісу федерального канцлера Австрії / Фото Божени Кецмур

Наразі мітинг біля канцелярії Курца проходить шумно, однак без порушень громадського порядку. Головний лозунг учасників акції, яка почалася перед офісом канцлера близько обіду – "Нові вибори". Подекуди демонстранти викрикують і "Курц повинен піти". Про необхідність проведення нових парламентських виборів раніше також заявили і в австрійській опозиції. Також демонстранти тримають різні транспаранти, як наприклад – "Штрахе – ти неонацист".

В перерві між промовами через гучномовці транслюють пісню "Ми їдемо на Ібіцу" групи Vengaboys – з натяком на скандал, через який тут і зібралися люди.

Як повідомляв Укрінформ, 17 травня німецькі ЗМІ опублікували відеозаписи, таємно зроблені під час зустрічі очільника FPÖ канцлера Гайнца-Крістіана Штрахе та його помічника (нині очільника парламентської фракції FPÖ) Йоганна Гуденуса з, як вважалося, багатою росіянкою на Ібіці у липні 2017 року, за декілька місяців до парламентських виборів в Австрії.

Читайте також: Прокуратура Австрії взялася за відео віце-канцлера з племінницею російського олігарха

На відео "Альона Макарова" заявляє, що нібито є племінницею російського олігарха та хоче інвестувати в Австрію велику суму грошей (близько 250 млн євро) незаконного походження. Під час понад 6-годинної зустрічі обговорюються варіанти медійної та фінансової підтримки "Австрійської партії свободи" в обмін на доступ до державних контрактів після приходу FPÖ до влади. Також політики пропонують нелегальну схему, як російські гроші сумнівного походження можуть надходити для фінансування FPÖ в обхід Рахункової палати Австрії.

Правопопулістська "Австрійська партія свободи", яка наприкінці 2016 року підписала меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною Росією", за результатами виборів восени 2017 року увійшла до коаліційного уряду Австрії. Представники партії неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ, заперечували російську агресію проти України, виступали за активацію співпраці з Росією.

В результаті скандалу Штрахе в суботу оголосив як про відставку з посади віце-канцлера, так і про складання повноважень голови FPÖ. Гуденус також заявив у суботу, що складає свій депутатський мандат.

Фото: APA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-