У Варшаві вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій

У Варшаві вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій

Фото
Укрінформ
Поминальним богослужінням за українських воїнів, які загинули під час Другої світової війни, та тематичною виставкою про роль українців у перемозі над нацизмом у Варшаві відзначили 74 річницю завершення Другої світової війни.

Захід відбувся у храмі Православного військового ординаріату Війська польського за участі українських дипломатів, представників апаратів військових аташе практично усіх країн, які акредитовані у Варшаві, польських громадських діячів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Це - день пам’яті і поваги до тих, хто втратив своє життя у Другій світовій війні. Це однозначно не час для концертів, феєрверків і тостів, а час для пам’яті про тих, хто боровся за відновлення миру в Європі в 1940-х роках”,- заявив під час заходу посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Він додав, що це також час пам’ятати про тих, хто зберігав мир після Другої світової війни в Європі та світі і час пам’ятати про тих, хто сьогодні бореться і підтримує мир у східній Україні, воюючи проти російських сил.

Читайте також: Супрун радить щодня казати руському міру: “Не сьогодні”

Аташе з питань оборони Юрій Павлов в коментарі агентству також зауважив, шо цей день не є святом, а днем пам’яті і скорботи по людях, які полягли під час Другої світової війни. Він звернув увагу, що втрати України під час війни були колосальними.

“В Україні через те, що в нас загинуло 8,5 млн чоловік, після війни відразу не народилося 2,5 млн осіб”, - констатував Павлов.

Екс-міністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич в коментарі агентству підкреслив, що українці боролися на всіх фронтах, не лише східному,

“Про це потрібно пам’ятати, оскільки це дуже важливий приклад наскільки українці доклали зусиль до перемоги добра над злом”, - наголосив екс-міністр.

Він зауважив, що для Росії Друга світова війна є міфом, який путінська Росія хотіла б привласнити, аби об’єднувати багатонаціональне російське суспільство.

Він наголосив, що Друга світова війна була боротьбою усіх народів, які входили до складу СРСР, і необхідно звернути увагу, шо загалом головні бойові дії велися на етнічно білоруській та українській території, а не російській, відтак обидва ці народи мали найбільші втрати у війні.

“Тому, подача цього як перемога росіян є чимось, що глибоко не відповідає дійсності і навіть обурює”, - констатував він.

У Варшаві вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні українців / Фото: Банахевич Юрій, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-