США занепокоєні агресивною поведінкою Росії в Арктиці - Помпео

США занепокоєні агресивною поведінкою Росії в Арктиці - Помпео

Укрінформ
Претензії Росії на міжнародні води в Північному Льодовитому океані викликають серйозне занепокоєння.

Про це у виступі перед засіданням Арктичної ради у Фінляндії заявив державний секретар США Майк Помпео, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми занепокоєні російськими претензіями на міжнародні води Північного морського шляху, у тому числі нещодавно оголошеними планами поєднати його із китайським морським Шовковим шляхом”, - сказав Помпео.

Він розкритикував незаконну вимогу РФ до інших держав отримувати дозвіл на проходження Північним морським шляхом та брати на борт російських провідників.

Читайте також: Військово-морські сили США посилять присутність в Арктиці - WSJ

“Такі провокативні дії є прикладом агресивної поведінки Росії в Арктиці. Вона вже залишає сліди на снігу у формі відбитків військової взуття. РФ у 2014-му офіційно оголосила про намір збільшити військову присутність у регіоні, відкривши військову базу”, - зазначив держсекретар.

Помпео додав: дії РФ варті прискіпливої уваги ще й тому, що її територіальні амбіції можуть набувати насильницького характеру. “13 тис. осіб уже загинули через агресивні дії Росії в Україні”, - нагадав дипломат.

Він наголосив, що Арктика не має перетворитися на регіон беззаконня. “Ми готові гарантувати, що цього не станеться”, - підсумував Помпео.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-