В ЄС занепокоєні новими санкціями США проти Ірану

В ЄС занепокоєні новими санкціями США проти Ірану

Укрінформ
Євросоюз і три його члени висловили жаль з приводу нових санкцій США проти Ірану та закликали співпрацювати в сфері торгівлі з ісламською республікою.

Про це йдеться у заяві Високого представника ЄС і та міністрів закордонних справ Німеччини, Франції та Великобританії, розміщеній на сайті МЗС ФРН.

«Ми … глибоко шкодуємо, що Сполучені Штати знову ввели санкції після виходу з JCPoA (ядерної угоди з Іраном - ред.). Ми залишаємося твердо переконаними, що ця угода необхідна для більшої стабільності та безпеки на Близькому Сході», - йдеться у заяві.

У ній говориться, що скасування санкцій, пов'язаних з ядерною зброєю, є ключовим елементом JCPoA, воно повинно не тільки позитивно впливати на торговельно-економічні відносини з Іраном, але перш за все на життя людей в країні.

Глави дипломатії ЄС і 3 країн підкреслили постійну прихильність до JCPoA, яка є центральним елементом світового режиму нерозповсюдження ядерної зброї та необхідною для національної та спільної європейської безпеки. Угода, на їх переконання, працює і досягає поставленої мети, Іран дотримується її, що підтверджує МАГАТЕ у своїх 14 звітах.

Читайте також: Іран погрожує блокувати постачання нафти з Перської затоки - ЗМІ

Міністри закликали всі країни, включаючи Росію та Китай, як учасників JCPoA продовжувати виконувати законну угоду, а Тегеран - продовжувати повною мірою виконувати свої зобов'язання відповідно до Угоди та Договору про нерозповсюдження.

Вони також звернулися до третіх країн за підтримкою фінансових потоків та експорту до Ірану. «Ми налаштовані разом з іншими європейськими партнерами докласти зусиль для сприяння продовженню законної торгівлі з Іраном, у тому числі шляхом створення спеціального органу INSTEX», - йдеться у заяві.

У документі зазначено, що акціонери мають намір значно збільшити свої фінансові внески до оперативного бюджету INSTEX.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-