Перспективи балканських країн в ЄС на саміті у Берліні не обговорюватимуть - Меркель

Перспективи балканських країн в ЄС на саміті у Берліні не обговорюватимуть - Меркель

Укрінформ
Німеччина та Франція відчувають спільну відповідальність за долю Західних Балкан, за розвиток та стабільність в регіоні, тому лідери двох країн скликали у понеділок «міні-саміт» країн Західних Балкан.

На цьому наголосила канцлер ФРН Ангела Меркель у ході спільної заяви з президентом Франції Франсуа Макроном у Берліні перед початком саміту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми організували цю спільну ініціативу, оскільки ми з європейської перспективи відчуваємо себе зобов'язаними країнам Західних Балкан… Німеччина та Франція відчувають спільну відповідальність за розвиток (регіону)», - сказала Меркель.

Водночас вона підкреслила, що в ході нинішній зустрічі не йтиметься про перспективи членства цих країн у ЄС та початку переговорів щодо цього (для цього є окремий формат). Натомість лідери шести країн регіону - Боснії та Герцеговини, Хорватії, Косово, Чорногорії, Сербії, Словенії, Північної Македонії та Албанії – разом із Меркель і Макроном, а також верховним представником ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки обговорять ситуацію з точки зору різних сторін і подумають, в яких «моментах» потрібний додатковий імпульс для подальшого розвитку.

«Це в наших спільних європейських інтересах, щоби в регіоні продовжувався позитивний розвиток», - сказала канцлер.

Читайте також: Сербія готова до діалогу з Косовом за умови скасування мит

Зокрема, Європа зацікавлена у послабленні напруги між Сербією та Косово. Ця тема стане одною з головних у ході зустрічі. Відносини між цими двома сторонами багато в чому рухаються не в правильному напрямку, вважає глава німецького уряду.

Меркель водночас відзначила кроки у справі Республіки Північна Македонія, як розвиток, який дає надію на те, що й багаторічні конфлікти можуть бути вирішені.

За підсумками неформальної зустрічі, яку Меркель бачить як відкриту чесну дискусію, не передбачається ухвалення будь-яких документів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-