Росія переправляла “вагнерівців” до Сирії військовими кораблями — СБУ

Росія переправляла “вагнерівців” до Сирії військовими кораблями — СБУ

Фото
Укрінформ
Служба безпеки вже встановила особи 125 громадян України, які причетні до терористичної діяльності російських спецслужб у складі ПВК «Вагнера» на території України, Сирії, ЦАР та Судану.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

“Служба безпеки України продовжує документування терористичної діяльності російських спецслужб на території України. Зокрема встановлені нові докази вербування найманців із числа громадян України ‒ учасників незаконних збройних формувань на Донбасі та їх переправлення до Сирії кораблями ВМФ РФ для участі у бойових діях у складі позаштатного підрозділу російської військової розвідки ПВК «Вагнера». При цьому отримані дані в чергове наочно викривають брехню вищого командування Збройних сил Росії”, - йдеться в повідомленні.

Зокрема, СБУ ідентифікувала особи восьми найманців, яких влітку 2016 року було доставлено в Сирію на великому десантному кораблі (ВДК) «Цезар Куніков» Чорноморського флоту ВМФ РФ. Усі найманці входили до складу ротної тактичної групи (РТГр) «Карпати» ПВК «Вагнера», також відомої як РТГр «Весна» за позивним її командира – громадянина РФ Дмітрієва Олексія Павловича, 16.11.1977 року народження.

Як зазначається в повідомленні, встановлена конкретна локація фото найманців ПВК «Вагнера» на борту ВДК «Цезар Куніков»: кормова спарена 57-мм артилерійська установка АК-725 (фото 1) та міжкормова артилерійська палуба, правий борт (фото 2).

Серед ідентифікованих осіб ‒ сім громадян України та один громадянин РФ. На першому фото - так званий «отаман козачого союзу області війська донського (КСОВД)», громадянин України Сафоненко Юрій Вікторович, 04.02.1967 року народження на прізвисько «Батя». На другому фото - «осавул та заступник отамана КСОВД, депутат парламенту ДНР», громадянин України Богданов Олексій Валерійович, 17.07.1975 року народження, прізвисько «Сеня».

Читайте також: Служба безпеки спростувала фейк спецслужб РФ про українських "вагнерівців"

За інформацією СБУ, у 2014 році Сафоненко і Богданов під опікою російських спецслужб сформували у м. Донецьк так званий «загін КСОВД», основу якого склали представники криміналітету. Протягом двох років члени цього загону під прикриттям російських кураторів тероризували населення Донбасу. На їхньому рахунку чисельні факти зґвалтувань, викрадень і жорстоких катувань, а також вбивств мирних мешканців Донецька. “Показово, що навіть інформаційний рупор російської пропаганди на окупованих територіях Донбасу «Русская весна» у 2018 році був змушений визнати зухвалі злочини цієї банди на чолі із Сафоненко і Богдановим. При цьому заслуговують на увагу епітети на адресу членів КСОВД, мовою оригіналу: «образчики феерического скотства и жестокости; прикрывшиеся казачеством отморозки; стая шакалов» і т.п.”, - зазначається в повідомленні. Через обурення місцевого населення зухвалими злочинами банди КСОВД російські спецслужби розформували загін. Водночас майже усі його члени були зараховані на посади «стрільців» до ПВК «Вагнера» ‒ позаштатного підрозділу ГУ ГШ ЗС РФ, та наприкінці 2015 року відправлені у перше відрядження до Сирії.

На третьому фото, оприлюдненому СБУ, – «командир взводу загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Ященко Сергій Олександрович, 04.10.1972 року народження на прізвисько «Ящер». Четверте фото – «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Шепель Артем Вікторович, 24.01.1989 року народження. На п'ятому - «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Майоров Євген Юрійович, 21.08.1976 року народження на прізвисько «Макар»; на шостому – «боєць загону КСОВД», стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Григор’єв Олег Олександрович, 01.12.1974 року народження на прізвисько «Гриша». На сьомому фото - стрілок РТГр «Карпати», громадянин України Куліца Юрій Сергійович, 15.07.1994 року народження. На остнньому восьмому фото – командир відділення РТГр «Карпати», громадянин РФ Бусигін Юрій Юрійович, 10.12.1979 року народження.

У СБУ наголошують, що як мінімум двоє найманців зі складу «загону КСОВД», які були особисто причетні до тяжких злочинів цієї банди на Донбасі у 2014-2015 роках, загинули під час одного з перших відряджень РТГр «Карпати» до Сирії: громадянин України Приходько Едуард Євгенович, 27.02.1968 р.н., прізвисько «Боцман», загинув 8 березня 2016 року; громадянин України Кіяшко Олександр Ігорович, 19.06.1993 р.н., прізвисько «Кеша», загинув у ніч з 7 на 8 квітня 2016 року.

“Загалом Службою безпеки України вже встановлено особи 125 громадян України, які причетні до терористичної діяльності російських спецслужб у складі ПВК «Вагнера» на території України, Сирії, ЦАР та Судану. Наведені факти використання бойового корабля Чорноморського флоту ВМФ РФ для переправлення найманців ПВК «Вагнера» до Сирії є непоодинокими”, - повідомляють в прес-службі.

Як зазначається, у квітні 2018 року Службою оприлюднено свідчення громадянина Росії Коваленка М.А., колишнього російського військовослужбовця та безпосереднього учасника переправлення до Сирії учасників ПВК «Вагнера» на флагмані Тихоокеанського флоту ВМФ РФ - російському ракетному крейсері «Варяг».

Служба безпеки України також оприлюднила персональні дані 20 найманців, які були доставлені в САР саме на цьому кораблі. Незважаючи на докази СБУ, офіційні представники Міністерства оборони Росії тоді категорично заперечили використання будь-яких кораблів російського ВМФ для переправлення найманців.

Голова СБУ Василь Грицак прокоментував встановлені Службою факти використання бойових кораблів ВМФ РФ в інтересах позаштатного підрозділу російської військової розвідки під назвою ПВК «Вагнера».

«З жовтня 2017 року Служба провела чотири спеціальні брифінги та розмістила 22 викривальні матеріали на сайті СБУ з доказами причетності цього підрозділу ГУ ГШ ЗС РФ до терористичних злочинів в Україні у 2014-2015 роках. Ми оприлюднили прізвища понад 200 найманців, які загинули на Донбасі та в Сирії, смерть котрих цинічно приховується Кремлем. Розкрили для громадськості документи щодо причетності конкретних членів ПВК «Вагнера» до вбивства російських журналістів в ЦАР, які згодом були повністю підтверджені результатами незалежних журналістських розслідувань. Повідомили викриті СБУ чисельні факти вербування російською військовою розвідкою до складу ПВК «Вагнера» громадян України, Білорусії, Молдови, Казахстану, Узбекистану, Вірменії, Грузії, Таджикистану, Сербії для набуття бойового досвіду та наступного застосування в інтересах Росії на території їх власних країн. Викрили логістику переправлення вагнерівців до Судану і Лівії військовими літаками 223 льотного загону ВВС РФ. Наочно продемонстрували безпосередній зв'язок ГУ ГШ ЗС РФ та ПВК «Вагнера» на прикладі оформлення декількох сотень закордонних паспортів найманців у тому ж самому відділенні УФМС РФ у Москві, яке опікується паспортними документами штатних офіцерів російської військової розвідки. Сьогодні СБУ оприлюднює чергову таємницю російських спецслужб», - наголосив він.

У СБУ також закликали всіх, хто впізнав інших найманців на оприлюднених фото з корабля ВМФ РФ «Цезар Куніков», повідомити цю інформацію в Службу безпеки України для належного документування злочинної діяльності спецслужб Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-