У Польщі вчителі страйкуватимуть і на Великдень

У Польщі вчителі страйкуватимуть і на Великдень

Укрінформ
Протест вчителів у Польщі триватиме й надалі, зокрема і під час Великодніх свят.

Про це заявив у п’ятницю голова Об’єднання польських вчителів (ZNP) Славомір Броняж, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Це черговий день страйку. Він триває у школах і тих навчальних закладах, які до нього приєдналися. Зараз відбуватиметься святкова перерва, але вона стосуватиметься дітей та учнів, а не вчителів”,- заявив Броняж.

За його словами, близько 2 тис. шкіл з майже 15,5 перестали страйкувати. Утім, він підкреслив, що попри це немає підстав говорити про завершення протесту.

Читайте також: У Польщі вчителі страйкують уже десятий день - Дуда готовий стати посередником

Броняж скептично оцінив пропозицію “круглого столу”, який польська влада має намір організувати на наступному тижні на Національному стадіоні у Варшаві. Він зауважив, що не впевнений у справжніх намірах влади вирішити таким способом проблеми вчителів. Утім констатував, що освітяни візьмуть участь у “круглому столі” на стадіоні.

Голова ZNP також висловив скепсис щодо останніх пропозицій влади для освітян, які напередодні озвучила віце-прем’єр уряду Польщі з гуманітарних питань Беата Шидло. За її словами, суттєве підвищення зарплат вчителів мало б відбутися з вересня 2020 року і розтягнулося б на 2-3 роки. Броняж зазначив, що пропозиція уряду є суперечливою і слабо продуманою. Він нагадав, що профспілки освітян запропонували владі свої нові умови: підвищити зарплату вчителям з січня на 5%, на 9,6% - з вересня, а чергові додаткові 5% до зарплати мали б виплачуватися з жовтня, листопада та грудня. Утім, уряд не пристав на ці пропозиції польських освітян.

Як інформувалося, безстроковий страйк вчителів у Польщі розпочався 8 квітня, до якого тоді приєдналося майже 80% польських шкіл. Паралельно, з 10 квітня у школах відбувалися екзамени восьмикласників, які приймали директори шкіл та залучені ззовні волонтери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-