Держдума РФ прийняла закон про ізоляцію Рунета

Держдума РФ прийняла закон про ізоляцію Рунета

Укрінформ
Російська Держдума ухвалила в третьому, остаточному, читанні закон про «забезпечення безпечного і сталого функціонування» інтернету на території РФ.

Про це повідомляє «Медуза».

Закон про ізоляцію російського сегмента інтернету набере чинності 1 листопада 2019 року. Окремі положення - про криптографічний захист інформації та про національну систему доменних імен - почнуть діяти з 1 січня 2021 року.

Рада Федерації розгляне закон про ізоляцію Рунета 22 квітня, повідомив сенатор Андрій Клішас, який брав участь у розробці документа.

Згідно із законом російська влада зможе контролювати точки з'єднання російського сегмента інтернету з зовнішнім світом. Передбачена можливість створення інфраструктури, яка дозволить російському сегменту працювати в ізоляції, якщо оператори зв'язку не зможуть підключитися до зарубіжних кореневих серверів інтернету. Відповідати за «координацію забезпечення сталого, безпечного і цілісного функціонування» інтернету буде Роскомнагляд.

Читайте також: У Росії оштрафували Twitter за відмову надати інформацію про зберігання даних

Як повідомлялося, законопроект про створення «суверенного інтернету» в Росії було ухвалено у другому читанні 11 квітня. У нього було внесено ряд поправок, які стосувалися, зокрема, шифрування інформації держорганів і держпідприємств в інтернеті, а також затвердження урядом порядку встановлення, експлуатації та модернізації технічних засобів для протидії загрозам.

Глава комітету Держдуми з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку Леонід Левін заявив, що мова йде про створення російського сегмента інтернету, який працював би стабільно «незалежно від зовнішніх умов». Він зазначив, що не варто порівнювати створення «суверенного інтернету» в Росії з тією системою мережі, яка нині працює в Китаї, пише «Новая газета» .

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-