Четвертий день страйку у Польщі - вчителі не приймають іспити

Четвертий день страйку у Польщі - вчителі не приймають іспити

Укрінформ
Страйк вчителів, який триває у Польщі четвертий день поспіль, триватиме й надалі. Паралельно із страйком у польських школах відбуваються екзамени учнів старших класів, проведення яких забезпечують, зокрема, люди інших професій.
Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Хочу подякувати усім страйкарям і підкреслити, що цей черговий день страйку і черговий день екзаменів є днем випробувань. Ми нічого не припиняємо і не затримуємо”,- заявив під час прес-конференції у четвер голова профспілкового Об’єднання польських вчителів (ZNP) Славомір Броняж.

Він також звернув увагу, що в Польщі з боку влади розпочалися дії, що мають ознаки моббінгу. За його словами, відділи освіти в регіонах почали збирати інформацію щодо кількості та конкретні прізвища вчителів, які беруть участь у страйку. Броняж закликав міністра освіти РП Анну Залевську припинити такого роду переслідування вчителів.

Читайте також: У Польщі страйкують учителі понад 74% шкіл

Тим часом, паралельно із страйком у школах напередодні розпочалися екзамени учнів старших класів. У світлі відсутності вчителів у школах учнів екзаменують директори шкіл, представники відділів освіти та волонтери. За інформацією міністра освіти Залевської, загалом до прийому екзаменів у 350-ти тис. учнів у 7,3 тис. школах залучено 8 тис. волонтерів. Вона повідомила, що попри доволі складну ситуацію напередодні вдалося провести екзамени майже в усіх школах, а в четвер екзамени відбуваються в усіх навчальних закладах.

Як повідомляв Укрінформ, по всій Польщі у понеділок зранку розпочався безстроковий загальнонаціональний страйк вчителів, участь в якому беруть близько 80% польських шкіл та дитячих садків. Це найбільший страйк польських освітян за останні 25 років.

Об’єднання польських вчителів вимагає підняття зарплати освітянам. Спочатку профспілкове об’єднання наполягало на збільшенні зарплати вчителів на 1 тис. злотих (7 тис. грн), а згодом погодилося на поступове підняття зарплати – на 30% в 2019 році. У свою чергу уряд запропонував збільшити зарплати вчителям в цьому році на 15%, змінити систему оцінювання вчителів, зменшити стаж тощо. За словами представників влади, у бюджеті країни зараз немає коштів для того, щоб виконати усі вимоги вчителів.

Від початку страйку сторони не ведуть перемовини. Утім, як вчителі, так й уряд декларують готовність відновити переговори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-