У Польщі страйкують учителі понад 74% шкіл

У Польщі страйкують учителі понад 74% шкіл

Укрінформ
У Польщі до страйку з вимогою підвищення зарплати долучилися вчителі понад 74% шкіл.
Про це повідомляє Польське радіо.

"Голова Профспілки польських учителів Славомір Броняж сказав, що за даними його організації, на всій території Польщі понад 74 відсотки шкіл беруть участь в освітньому страйку", - йдеться у повідомленні.

Під час прес-конференції Броняж поінформував, що із 20403 освітніх закладів до протесту приєдналося 15179.

За його словами, у протесті беруть участь близько 600 тисяч учителів.

Читайте також: У Польщі почався безтерміновий страйк — вчителі вимагають підвищення зарплат

Лідер Профспілки польських учителів додав, що протягом найближчих годин організація чекає на посередника з боку уряду, який захоче припинити протест.

Натомість, за даними Міністерства національної освіти, у Польщі страйкує майже щодругий освітній заклад.

Віце-прем’єр Беата Шидло закликала до продовження перемовин. Вона закликала Профспілку польських учителів та Форум профспілок, які не підписали угоди із урядом, відновити розмови та співпрацю із урядовою стороною.

Угода, яку уряд підписав 7 квітня із освітньою профспілкою «Солідарність», складається із п’яти пунктів. Документом передбачені: підвищення зарплати, зменшення шляху професійного просування, встановлення мінімальної доплати за виховання на рівні 300 злотих, додаткова допомога для стажерів у розмірі 1000 злотих та зменшення бюрократії. Профспілка польських учителів і Форум профспілок вимагають 30-відсоткового підвищення зарплат ще цьогоріч.

Шидло наголосила, що уряд погоджується із вимогою гідної зарплати для учителів. "Ми хочемо, аби це були зарплати, що відповідають робочому навантаженню, підготовці, компетенціям, професіоналізму польських учителів", - сказала віце-прем’єр, додавши, що "ніхто із нас під час перемовин не мав сумнівів щодо цього". Водночас вона пояснила, що виконання очікувань учителів неможливе без змін у системі освіти.

Згідно зі шкільним календарем, 10-12 квітня у Польщі мають пройти гімназійні іспити, 15-17 квітня – іспити у восьмикласників, а 6 травня мають початися іспити на атестат зрілості, тобто так звані матури.

Як повідомлялося, міністр національної освіти Польщі Анна Залєвська наголосила, що попри страйк учителів, уряд та органи самоврядування готові провести гімназійний екзамен. Призупинити протест задля проведення іспитів польських учителів закликав, серед інших, президент Польщі Анджей Дуда.

Безстроковий страйк польських учителів з вимогою підвищити зарплати розпочався у понеділок, 8 квітня.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-