Помпео назвав різницю в ситуаціях з Кримом і Голанами

Помпео назвав різницю в ситуаціях з Кримом і Голанами

Укрінформ
Глава Держдепу США Майк Помпео пояснив, у чому відмінність ситуацій з Голанами і Кримом. Він зазначив, що Ізраїль захопив Голани, захищаючись від нападу Сирії, а Росія анексувала Крим, хоча жодної загрози з боку України не було.

Про це повідомляє DW.

"Не може бути більш різних ситуацій, ніж ці", - заявив Помпео стосовно відмінностей анексії Голанських висот Ізраїлем і півострова Крим Росією у своєму виступі 9 квітня на слуханнях в Сенаті США.

За словами Помпео, Голани стали частиною Ізраїлю після того, як він "піддався нападу".

"Він оборонявся, його існування було під загрозою", - наголосив глава Держдепартаменту. На думку Помпео, захоплення Голанських висот було необхідним для того, щоб "продовжувати захищатися" від сирійського режиму.

"Росія ж так не оборонялася. Росія обрала момент, щоб захопити територію у народу, який не становив для неї жодної загрози", - пояснив Помпео.

Як повідомлялося, 25 березня президент США Дональд Трамп підписав декларацію про визнання суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами. Рішення американського президента засудили Євросоюз, Ліга арабських держав, Туреччина, Сирія, Іран, Росія та інші країни. Дії Вашингтона не знайшли підтримки і на екстреному засіданні Ради безпеки ООН по цій темі.

Читайте також: Визнання Голанських висот частиною Ізраїлю прискорить мирний процес — Помпео

Голанські висоти або Голани – це частина історичного регіону Левант, яка охоплює близько 1800 кв. кілометрів Ізраїлю і Сирії. Голани є спірною територією.

У 1981 році Кнесет Ізраїлю прийняв Закон про Голанські висоти, проголосивши свій суверенітет над регіоном. Рада Безпеки ООН не визнала цього рішення.

Відповідно до норм міжнародного права анексовані райони Голанських висот залишаються сирійською територією, окупованою Ізраїлем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-