Туск запропонував ЄС

Туск запропонував ЄС "гнучкий" варіант відтермінування Brexit

Укрінформ
Президент Європейської ради Дональд Туск офіційно запропонував лідерам країн-членів ЄС затвердити на позачерговому саміті в середу "гнучкий" варіант перенесення Brexit.

Про це Дональд Туск написав у відповідному листі-запрошенні главам держав-членів ЄС на цей саміт.

«Наш досвід, а також глибокі розбіжності в Палаті громад дають нам мало підстав вважати, що процес ратифікації може бути завершений до кінця червня. Насправді, надання такого продовження збільшило би ризик серії коротких продовжень і надзвичайних зустрічей на вищому рівні, створюючи нові крайні дати. Ось чому я вважаю, що ми повинні також обговорити альтернативне, більш тривале продовження. Гнучкість дозволить автоматично припинити продовження, щойно обидві сторони ратифікують Угоду про вихід. Велика Британія зможе вільно вийти, коли буде готова. І 27 країн ЄС зможуть уникнути повторних самітів щодо Brexit», - написав у листі Туск.

Президент Європейської ради також запропонував кілька умов на тлі стурбованості країн, що подальша присутність Великої Британії створить ризики для функціонування ЄС: «Нам потрібно буде узгодити низку умов: ніякого відновлення переговорів про угоду; ніякого початку переговорів про майбутнє, за винятком Політичної декларації; Британія повинна буде підтримувати своє щире співробітництво протягом цього критичного періоду таким чином, щоб це відображало її становище як держави-члена, що залишає блок. Однак слід пам'ятати, що Сполучене Королівство залишиться державою-членом з повними правами і обов'язками».

Читайте також: Глава МЗС Польщі: Продовження Brexit – добрий вихід

Як повідомлялося, британська Палата громад у вівторок підтримала пропозицію уряду Терези Мей попросити ЄС про подальше перенесення Brexit – до 30 червня. Якщо ЄС погодиться на це, тоді британці будуть змушені брати участь у травневих виборах до Європарламенту.

У вівторок Тереза Мей проводить зустрічі з лідерами провідних європейських країни у Парижі та Берліні – в переддень саміту країн ЄС, що пройде в середу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-