Словенія відкликала посла з Хорватії через шпигунський скандал

Словенія відкликала посла з Хорватії через шпигунський скандал

Укрінформ
Словенія вирішила відкликати свого посла в Хорватії через скандал, який імовірно стосується діяльності хорватських спецслужб на території Словенії.

Про це повідомляє Euractiv.

«Словенія відкликала свого посла у Хорватії через скандал, який нібито пов'язаний з операціями хорватських спецслужб у Словенії», - йдеться у повідомленні.

Голова уряду Словенії Мар'ян Шарец скликав екстрене засідання Ради національної безпеки на вівторок, 9 квітня через можливу активність хорватської розвідки в Словенії, про яку повідомило місцеве телебачення.

Скандал розгортається навколо міжнародного арбітражу Хорватії з Словенією, з 2009 р., покликаного розв'язати суперечку двох держав щодо ділянки сухопутного та морського кордону у північній Адріатиці та розблокувати переговори про вступ Хорватії до ЄС.

У липні 2015 р. хорватська щоденна газета Večernji list повідомила про нелегальні перемовини між словенським суддею в арбітражному суді Ерне Секолецем та словенським представником у суді Сімоною Дреник. Дреник нібито дала Секолецу якісь документи після того, як суд закрив можливість для сторін надавати свої докази.

Читайте також: У Литві на сім років посадили шпигуна, який працював для РФ

Після цього Хорватія оголосила, що арбітражний процес був скомпрометований.

Суд продовжив свою роботу та виніс вердикт, надавши Словенії доступ до міжнародних вод, проте Хорватія відмовилася виконувати це рішення. В результаті Словенія подала позов на Хорватію до Європейського суду, стверджуючи, що Загреб порушив європейське законодавство, не виконавши арбітражне рішення.

Фото автора eabff| ID: 57047025

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-