Дострокові вибори президента Казахстану призначили на 9 червня

Дострокові вибори президента Казахстану призначили на 9 червня

Укрінформ
Дострокові вибори президента Казахстану відбудуться 9 червня.

Про це заявив тимчасовий президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв під час звернення до населення, повідомляє “Радіо Азаттик”.

"У вівторок, 9 квітня, тимчасовий президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв під час звернення до народу, яке транслювали державні телеканали, оголосив про рішення провести позачергові вибори президента Казахстану. Токаєв повідомив, що вибори пройдуть 9 червня", - йдеться в повідомленні.

У своєму зверненні тимчасовий президент заявив, що вважає вибори "абсолютно необхідними". Він повідомив, що в період свого президентства, яке розпочалося 20 березня, "виїжджав в поїздки по регіонах" і "знає настрої людей", позачергові президентські вибори потрібні, щоб "зняти будь-яку невизначеність", "підтвердити спадкоємність і передбачуваність" політики Казахстану в світі, ситуація в якому, на думку Токаєва змінюється "не на кращу" для Казахстану сторону.

Щодо процедури проведення позачергових президентських виборів Токаєв повідомив, що "радився з цього приводу з Єлбаси (першим президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим - ред.)", спікерами палат парламенту, прем'єр-міністром, а також погодив це з Конституційною радою. Токаєв додав, що зустрічався з "представниками партій".

Токаєв повідомив, що "верховна влада була передана в спокійній обстановці" (від екс-президента Назарбаєва йому як спікеру Сенату 20 березня - ред.) і в "відповідно до Конституції".

Він назвав Казахстан "демократичною державою", заявив, що "президент буде обраний відповідно до волі народу", а вибори пройдуть "чесно, відкрито і справедливо", повідомивши, що це його "принципове завдання".

Як повідомлялося, Назарбаєв 19 березня оголосив, що подає у відставку з поста президента Казахстану. При цьому він довічно залишиться головою Ради безпеки центральноазіатської держави, а також головою правлячої партії "Нур-Отан".

Читайте також: У Казахстані тривають арешти, серед затриманих — журналісти

При цьому планувалося, що голова Сенату Казахстану Касим-Жомарт Токаєв виконуватиме обов'язки глави держави до чергових виборів президента - тобто до квітня 2020 року.

78-річний Нурсултан Назарбаєв беззмінно очолював Казахстан з квітня 1990 року. У квітні 2015 року він був переобраний на п'ятий президентський термін на дострокових виборах. На них він набрав 97,75% голосів виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-