Данія вимагає екологічної експертизи Nord Stream-2

Данія вимагає екологічної експертизи Nord Stream-2

Укрінформ
Данія вимагає від компанії, що будує "Північний потік-2", зробити оцінку екологічного впливу третього варіанту маршруту газопроводу, який проходитиме в ексклюзивній економічній зоні Данії.

Про це повідомляє Reuters.

"Данське енергетичне агентство запросило екологічну оцінку третього варіанту маршруту для газопроводу Nord Stream-2 у данських водах, що може затримати реалізацію проекту транспортування російського газу до Європи", - йдеться у повідомленні.

Проект подав дві заявки на отримання дозвільних документів від данської влади, але Енергетичне агентство Данії попросило забезпечити екологічну оцінку ще й третього варіанту маршруту труби. Маршрут проходитиме в ексклюзивній економічній зоні Данії на південь від острова Борнгольм.

Читайте також: Російська опозиція просить Меркель зупинити Nord Stream 2

"Цей варіант став можливим після завершення переговорів про демаркацію з Польщею", - сказав Reuters представник Данського енергетичного агентства Туре Фальбе-Гансен, додавши, що Данія та сусідні держави повинні оцінити його екологічний вплив.

"Це триватиме кілька місяців, але неможливо сказати, коли закінчиться експертиза", - сказав чиновник.

Представник Nord Stream-2 Єнс Мюллер заявив у четвер, що компанія розгляне запит Датського енергетичного агентства, але не сказав, чи буде це затягувати реалізацію проекту.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні стало відомо, що російський Газпром отримав відмову від Данії щодо маршруту газопроводу "Північний потік-2".

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво нової нитки газопроводу від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини нарівні з вже діючим "Північним потоком". Його потужність становитиме 55 млрд кубометрів газу за рік, довжина - понад 1,2 тис. км. Загальна вартість проекту оцінюється в 9,5 млрд євро.

Чотири країни - Фінляндія, Швеція, Німеччина та РФ - схвалили будівництво трубопроводу. Данія поки остаточно не визначилася.

Газопровід будує російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2" через можливу втрату статусу транзитної держави. Крім того, противниками "Північного потоку-2" є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Втім у Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-