Російська опозиція просить Меркель зупинити Nord Stream 2

Російська опозиція просить Меркель зупинити Nord Stream 2

Укрінформ
Постійний комітет Форуму вільної Росії (ФВР) звернувся з відкритим листом до федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, в якому попросив її запобігти реалізації проекту Nord Stream 2.

Лист опубліковано на сайті організації.

"Ми, члени постійного комітету Форуму вільної Росії, звертаємося до Вас з проханням запобігти реалізації проекту "Норд Стрім-2"... Проект "Норд Стрім-2" становить загрозу для глобальної безпеки, оскільки пов'язаний з високими політичними, соціальними, екологічними та кліматичними ризиками", - йдеться у зверненні.

Автори листа не мають сумніву, що цей трубопровід потрібен Кремлю для посилення геополітичного впливу на Європу. У ФВР підкреслили, що зараз транзитні трубопроводи на території України є фактором, що стримує Кремль.

"Після реалізації проекту "Норд Стрім-2" російська влада отримає можливість припинити використання транзитних трубопроводів, які проходять по українській території, що може створити передумови для ескалації воєнного конфлікту в Україні, оскільки Кремль більше не буде побоюватися за збереження газового транзиту через цю країну", - вважають у постійному комітеті ФВР.

Форум звернув увагу, що з "Норд Стрім-2" постачання російського газу в ЄС небезпечно залежатимуть від двосторонніх відносин між Москвою і Берліном. Крім того, як нагадали автори звернення, "доходи від нафти й газу забезпечують близько 37% державного бюджету Росії". "Оплачуючи російський газ, Європа тим самим значною мірою сплачує за репресії путінського режиму, пропагандистську машину й мілітаристські авантюри Кремля", - сказано в листі.

Крім того, члени постійного комітету Форуму звернули увагу на екологічні проблеми, пов'язані з реалізацією проекту. Вони також зазначили, що проект розрахований на збільшення постачання викопного палива на європейський ринок у довгостроковій перспективі, що суперечить Паризьким угодами та цілі Європейського Союзу побудувати кліматично нейтральну економіку до 2050 року.

"Беручи до уваги високі політичні, соціальні, екологічні та кліматичні ризики проекту "Норд Стрім-2", наполегливо просимо Вас проявити політичну волю і відмовитися від шкідливого та небезпечного проекту", - підсумував постійний комітет Форуму вільної Росії.

Читайте також: Чапутович нагадав, що зробила Польща на протидію Nord Stream 2 

Як повідомляв Укрінформ, газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становитиме понад 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Газопровід будує російський "Газпром" спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2 через можливу ​​втрату статусу транзитної країни. Крім того, противниками Nord Stream 2 є США, Польща і країни Балтії, які застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. Втім, у Німеччині заявляють, що проект економічний, а не політичний.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-