Розслідування Мюллера не знайшло доказів змови Трампа з Росією

Розслідування Мюллера не знайшло доказів змови Трампа з Росією

Укрінформ
Спецпрокурор США Роберт Мюллер, який майже два роки очолював розслідування щодо втручання РФ у президентські вибори 2016 року, не знайшов доказів змови кампанії Дональда Трампа з росіянами, а також обструкції правосуддю.

Про це йдеться в офіційному листі Генерального прокурора США керівництву юридичних комітетів Сенату і Палати представників американського Конгресу, оприлюдненому в неділю. 

"Розслідування спеціального прокурора не знайшло фактів, що кампанія Трампа або будь-хто, пов'язаний з нею, перебував у змові чи в координації з російським урядом в рамках активності РФ щодо втручання у ці вибори",- зазначається у листі генпрокурора Барра.

Водночас вказується на два суттєвих елементи втручання Росії у вибори. Перший пов'язаний з діяльністю "Агентства інтернет-досліджень" (так званої "Фабрики тролів"), яке поширювало дезінформацію, в тому числі - через соціальні медіа. 

Читайте також: Мюллер у фінальній доповіді не рекомендував висунення додаткових звинувачень - ЗМІ

Другий встановлений факт втручання росіян – це успішні зусилля російського уряду щодо проведення операцій комп'ютерного зламу та поширення вкрадених листів у відкритому доступі на сайті WikiLeaks.

Як зазначається в листі, доповідь Мюллера розділена на дві частини. Перша розповідає про втручання Росії у вибори президента США 2016 року з висновками про відсутність доказів про змову. Друга зосереджується на вивченні аспектів перешкоджання правосуддю.

Як уточнюється у другій частині, докази, зібрані в рамках розслідування спецпрокурора Мюллера "не є достатніми для того, щоби стверджувати", що президент Дональд Трамп чинив обструкцію правосуддю.

Читайте також: Із Мін'юстом США судитимуться через відмову публікувати доповідь Мюллера

У листі також зазначається, що доповідь Мюллера "не містить рекомендацій для будь-яких додаткових обвинувальних актів". При цьому наводиться деяка статистика щодо охоплення "російського" розслідування Мюллера. Зокрема, як стало відомо з документа, офіс спецпрокурора видав понад 2,8 тис. повісток та реалізував понад 500 ордерів на обшук. Для того, щоб охопити весь обсяг роботи, Мюллер найняв 19 юристів та мав у розпорядженні 40 агентів ФБР. Вся команда опитала приблизно 500 свідків.

Нагадаємо, Роберт Мюллер був призначений на посаду спеціального прокурора 17 травня 2017 року для проведення розслідування втручання РФ у президентські вибори в США, а також можливої змови кампанії Трампа з росіянами.

Відтоді його офіс висунув кримінальні обвинувачення проти 37 осіб, п'ятеро з яких отримали реальні терміни ув'язнення. Серед них - колишні помічники в кампанії Трампа Рік Гейтс і Георгій Пападопулос, екс-радник президента з питань нацбезпеки Майкл Флінн та особистий адвокат Майкл Коен. Останній судовий процес відбувся над керівником кампанії Трампа Полом Манафортом.

На черзі залишається процес над давнім соратником Дональда Трампа Роджером Стоуном.

Фото:  kremlin.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-