У Південній Америці створили новий регіональний блок Prosur

У Південній Америці створили новий регіональний блок Prosur

Укрінформ
Лідери більшості країн Південної Америки підписали декларацію про створення політичного блоку, покликаного вирішувати проблеми континенту.

Про це повідомляє Reuters.

Про створення блоку Prosur заявили президенти Аргентини, Бразилії, Колумбії, Чилі, Еквадору, Парагваю і Перу, які зібралися на саміт у столиці Чилі Сантьяго, а також посол Гайани. Вони підкреслили, що нове об'єднання відкрите для будь-якої країни, незалежно від її ідеології - заради співпраці у вирішенні регіональних проблем.

Ініціаторами створення Prosur виступили Чилі і Колумбія. «Це буде форум із твердою та чіткою прихильністю до демократії, свободи і прав людини», - заявив президент Чилі Себастьян Піньєра після церемонії підписання декларації.

На форумі був відсутній президент Венесуели Ніколас Мадуро (а також його однодумець із Болівії Ево Моралес і очільник Уругваю Табаре Васкес). Замість нього запросили лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо, якого багато країн визнали тимчасовим главою країни. Втім, Гуайдо не став відправляти свого представника на саміт.

Читайте також: Лідери країн "лімської групи" обговорять майбутнє Венесуели

Нова організація може замінити блок Unasur, створений у 2008 році, коли лівий популізм (його найяскравіший представник - Уго Чавес) був чи не провідною тенденцією в Південній Америці. В останні роки цей блок виявився паралізований розбіжностями внаслідок приходу до влади на континенті правоцентристських урядів.

Фото twitter.com/presidencia_cl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-