Угорці протестують проти академічних реформ прем’єра Орбана

Угорці протестують проти академічних реформ прем’єра Орбана

Укрінформ
Близько тисячі осіб у четвер протестували під стінами Угорської академії наук проти урядових кроків щодо капітального реформування цієї інституції, які загрожують академічній незалежності.

Про це повідомляє Reuters.

«У четвер близько 1 тисячі осіб зібралися біля будівлі Угорської академії наук щоби висловити протест проти намірів уряду країни здійснити маштабний переустрій цієї інституції. Це реформування, на думку науковців, становить загрозу для академічної незалежності», - йдеться в повідомленні.

Деякі з учасників акції тримали прапори ЄС та плакати «Мислення не шкодить вашому здоров’ю».

Читайте також: Орбан просить не виключати його політсилу з Європейської народної партії

Це вже другий подібний протест за останні місяці. Сутність урядових намірів є в розмежуванні науково-дослідницької та освітньої діяльності Угорської академії наук, що посилить державний контроль над цієї інституцією.

Як відомо, за останні роки угорський правий уряд помітно посилив контроль над угорським суспільно-політичним життя, медіа, економікою та культурно-освітньою сферою.

Читайте також: Драма Орбана і Fidesz: вигнання популіста

Нагадаємо також, що у середу правоцентристська Європейська народна партія вирішила призупинити членство правлячої в Угорщині політичної сили «Фідес» (її очолює сам Орбан – ред.) у своїх рядах через порушення нею європейських принципів верховенства права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-