Людство не зможе зупинити потепління в Арктиці – звіт ООН

Людство не зможе зупинити потепління в Арктиці – звіт ООН

Укрінформ
Навіть у тому випадку, якщо людство знизить кількість викидів парникових газів в рамках Паризької угоди, температура в Арктиці все одно підніметься на 3-5 градусів Цельсія до 2050 і на 5-9 градусів Цельсія до 2080 року в порівнянні з показниками за 1986-2005 роки.

Про це свідчать дані нового документу Програми ООН з навколишнього середовища, пише DT.

Відзначається, що потепління в Арктиці призведе до підйому рівня моря по всьому світу.

"Те, що відбувається в Арктиці, не залишається в Арктиці. У нас є наука — тепер необхідні термінові дії в області клімату, щоб уникнути переломних моментів, які можуть виявитися для нашої планети ще більш згубними, ніж ми припускали раніше", — говорить Джойс Мсуя, в. о. виконавчого директора ООН з навколишнього середовища.

Нові дані свідчать про те, що навіть у разі повного припинення викидів в атмосферу, до 2100 року зимові температури в Арктиці піднімуться на 4-5 градусів Цельсія порівняно з кінцем ХХ століття. Це підвищення вже закладено в кліматичну систему парниковими газами, які циркулюють в атмосфері на даний момент.

Більш того, дані звіту свідчать про те, що до 2050 року танення вічної мерзлоти в Арктиці може загрожувати чотирьом мільйонам людей і 70% інфраструктури. Починаючи з 1979 року, Арктика втратила близько 40% своєї криги. Кліматичні моделі показують, що до 2030 року в літні періоди регіон буде повністю вільний від льоду. Танення арктичних льодовиків і льодових шапок Гренландії призведе до підвищення рівня моря на одну третину.

Читайте також: В Амстердамі тисячі студентів вийшли на "кліматичний" мітинг

Навіть при дотриманні Паризької кліматичної угоди, очікується, що вічна мерзлота Арктики скоротиться на 45%, викинувши в атмосферу мільярди тонн вуглекислого газу та метану. Це спровокує ще більш високі температури, що приведе до ще більшого танення льоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-