ЄСПЛ може до семи років розглядати справу МН17 - адвокат

ЄСПЛ може до семи років розглядати справу МН17 - адвокат

Укрінформ
Європейський суд з прав людини поінформував, що отримав позов від родичів загиблих у катастрофі рейсу МН17, тепер вони чекають на рішення щодо дати початку розгляду.

Про це адвокат Веру Мева, який представляє інтереси родичів загиблих, розповів в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу.

“Для нас справа вже почалася, - розказав адвокат. - Ми подали заяву наприкінці листопада. Відтоді ми чекаємо цієї дати (дати початку розгляду в ЄСПЛ — ред.). Це довгий шлях. Розгляд справи може тривати від 5 до 7 років. Єдине, що ми знаємо – нам доведеться довго чекати”.

За його словами, існує також імовірність того, що Європейський суд скаже, що не можна подавати позов напряму до ЄСПЛ.

Суд може брати справу до розгляду лише після того, як було вичерпано всі національні засоби юридичного захисту, згідно із загальновизнаними принципами міжнародного права, і минуло шість місяців від дати остаточного рішення на національному рівні.

“Ми чекаємо, що зробить Європейський суд. Він має діяти відповідно до прийнятих норм: коли ви позиваєтеся до країни – ви повинні спочатку позиватися в самій цій країні. Таким чином, у цьому випадку ми мали податися до Росії, щоб скаржитися на Росію. Але ми аргументували, що це буде неефективно, тому що дії Росії не відповідають міжнародному праву”, - пояснює адвокат.

Нідерландський адвокат сподівається, що суд прийме позов до розгляду.

“Якщо суд дасть дозвіл, то судовий процес розпочнеться, і у цьому випадку Російська Федерація повинна буде відповісти на позов. Ми сподіваємося на це”, - каже Мева.

Читайте також: На Донбасі затримали бойовика, який охороняв уламки МН17

Як відомо, пасажирський Boeing-777 Малайзійських авіаліній, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий бойовиками на Донбасі в липні 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-