Косово погіршило свої відносини з США через антисербські мита – ЗМІ

Косово погіршило свої відносини з США через антисербські мита – ЗМІ

Укрінформ
Косовські політичні лідери опинилися в останні дні під потужним тиском з боку Вашингтона через відмову скасувати введені в листопаді минулого року 100-відсоткові мита на сербські та боснійські товари.

Про це повідомляє B92 із посиланням на косовські ЗМІ.

«Влада у Приштині опинилася під найсильнішим за останній час політичним тиском з боку США. Якщо косовська влада не скасує 100-відсоткові мита на товари із Сербії та Боснії і Герцеговини, то вона зіштовхнеться з жорсткими американськими санкціями. А як наступний спосіб тиску Вашингтоном розглядається виведення американських сил із військової бази Бондстіл, яка розташована в Косові», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Сербія прагне демаркації кордону з Косовим за етнічним принципом

Так, заклик скасувати ці введені в листопаді 100-відсоткові мита протягом останніх двох днів пролунав від Джона Ерата та Бреда Берклі, американських високопосадовців з європейських питань із Ради національної безпеки США, які провели зустріч із косовським прем’єром Рамушем Харадінаєм. А ще раніше, 11 лютого, Приштина отримала офіційний лист-звернення від ряду американських інституцій з таким самим змістом.

Проте Рамуш Харадінай проігнорував це питання і відкинув можливість скасування антисербських мит.

Читайте також: Діалог із Приштиною зайшов у глухий кут – президент Сербії

Як відомо, Приштина ввела 100-відсоткові мита на всю сербську та боснійську продукцію в листопаді минулого року, обґрунтувавши це відповіддю на «саботаж косовської зовнішньої політики з боку Белграда». Влада Косова заявила раніше, що готова скасувати ці мита лише за умови повного визнання своєї державності з боку Сербії. Такі кроки Приштини, разом зі створенням Армії Косова у грудні, всерйоз ускладнили діалог про нормалізацію між Сербією та Косовим.

Також варто нагадати, що Косово проголосило в односторонньому порядку незалежність від Сербії в лютому 2008 року, але й досі є лише частково визнаною державою та не входить до ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-