Сербія прагне демаркації кордону з Косовим за етнічним принципом

Сербія прагне демаркації кордону з Косовим за етнічним принципом

Укрінформ
Офіційний Белград виступає в діалозі з Приштиною за демаркацію кордону відповідно до етнічної мапи, але нічого не говорить з приводу визнання Косова.

Про це заявив міністр закордонних справ Республіки Сербія Івіца Дачич, передає Euractiv.

«Кордон буде розташований там, де обидві сторони вважатимуть його прийнятним», - заявив Дачич.

Очільник сербського МЗС підкреслив, коментуючи лист від американського президента Дональда Трампа, в якому той закликав Сербію й Косово до взаємного визнання, що «має бути взятий до уваги весь контекст цього звернення, а не лише окрема його частина». Також Дачич наголосив, що уряд США «відкрив можливість певного компромісу», що є, на думку сербського урядовця, великою зміною. Адже, якщо раніше йшла мова лише про безумовне визнання Косова з боку Белграда, то тепер йдеться про «взаємне визнання, але лише після угоди».

Читайте також: У Сербії учасникам протестів пропонували підписати петицію про перевибори

Проте ця заява Дачича викликала критику як із боку косовської влади, так і з боку сербської опозиції: перша назвала пропозицію про демаркацію за етнічним принципом «незрозумілою та неприйнятною», а друга – засудила її як «формальне прикриття» здачі Косова.

Як відомо, нормалізація відносин із частково визнаною державою Косово, колишньою сербською провінцією, яка в односторонньому порядку проголосила незалежність у лютому 2008 року, є ключовою умовою для євроінтеграції Сербії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-