Росія має забезпечити правозахисний моніторинг у Криму - представники Грузії і Швеції

Росія має забезпечити правозахисний моніторинг у Криму - представники Грузії і Швеції

Укрінформ
Росія має забезпечити функціонування незалежного правозахисного моніторингу в окупованому Криму, де спостерігається систематичне порушення прав людини.

Про це заявила заступник керівника місії Грузії при ОБСЄ Ані Габріхідзе під час заходу в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні, присвяченому п’ятій річниці окупації Криму та ситуації з правами людини на півострові, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Грузія зберігає високе занепокоєння у зв’язку із систематичним порушенням прав людини на окупованих територіях України, що включає обмеження свободи пересування, свободи висловлення думки, свободи зібрання, порушення прав на культурну самобутність та традиції, а також прав власності. Не дивлячись на численні запити, механізми з прав людини не допускаються на окуповані території", - заявила вона.

Грузинський дипломат зазначила, що Грузія систематично разом з міжнародною спільнотою закликає Росією разом до виконання своїх зобов’язань. " І також ми повторюємо свій заклик до забезпечення негайного та необмеженого доступу до цих територій", - заявила Ані Габріхідзе.

Вона наголосила, що Грузія твердо підтримує суверенітеті та територіальну цілісність України в рамках її міжнародно визнаних кордонів.

Постійний представник Швеції в ОБСЄ Ульріка Фунеред вказала те, що "порушення територіальної цілісності, суверенітету та незалежності тісно пов’язано з утисками прав людини та основних свобод".

"Що стосується Криму - Швеція підтримує України та інших міжнародних партнерів в заклику до відновлення міжнародного правопорядку та зобов’язань щодо прав людини і основних свобод. Ми також посилаємося на численні резолюції ГА ООН та інші міжнародні заклики з тим, щоб забезпечити незалежний правозахисний моніторинг на півострові", - заявила вона.

Читайте також: Франція і Німеччина закликали РФ припинити переслідування противників анексії Криму

Організаторами заходу "П’ять років потому: ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" у штаб-квартирі ОБСЄ в палаці Хофбург виступили спільно місії України, Європейського Союзу, США, Канади, Грузії та Швейцарії при ОБСЄ. У ході нього правозахисники з України та РФ поінформували делегації держав-учасниць про триваючі масові порушення прав людини в окупованих Росією Криму та Севастополі. Захід став одним з багатьох, які проводять зараз по всьому світу у зв’язку з 5-ю річницею незаконною окупації Росією Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-