Меркель підтвердила компроміс щодо Газової директиви ЄС

Меркель підтвердила компроміс щодо Газової директиви ЄС

Відео
Укрінформ
З питання внесення поправок до Газової директиви ЄС вдалося досягти згоди.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель на прес-конференції в Берліні.

"Насправді в питанні газової директиви було досягнуто домовленості. І це стало можливим тільки тому, що Німеччина і Франція тісно співпрацювали", - сказала Меркель, додавши, що вона дуже часто зустрічається з президентом Еммануелем Макроном і "щодня" обговорює з ними найважливіші європейські теми.

Також, за словами Меркель, згоди вдалося досягти завдяки роботі ФРН з президентством Румунії і з іншими країнами-членами.

Меркель заявила, що сьогодні був зроблений важливий крок, коли Комітет постійних представників країн ЄС, Coreper, отримав переконливу більшість. Проте, визнала вона, враховуючи процедури ЄС, ще належить пройти певний шлях.

Читайте також: Берлін не думає, що Nord Stream 2 зіпсує відносини з Парижем

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні міністерство закордонних справ Франції заявило, що має намір підтримати зміну газового законодавства ЄС так, щоб його дія поширювалася на Nord Stream 2.

8 лютого комітет постійних представників держав-членів ЄС планував розглянути проект змін Газової директиви. Зміни запропонувала Єврокомісія ще в 2017 році. Однак довгий час їх просування блокувалося. 4 лютого Румунія, яка головує в Раді ЄС, запропонувала новий варіант змін з метою знайти компроміс. Як відомо, Німеччина, Австрія, Бельгія та Нідерланди виступають проти поширення правил ЄС на Nord Stream 2. Підтримують їх більш як 10 держав-членів ЄС. Тому для ухвалення цих змін підтримка Франції є вирішальною.

Зміна правил Євросоюзу з експлуатації газопроводів поставить під сумнів майбутнє проекту Nord Stream 2.

Газопровід Nord Stream 2 будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становить понад 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу в рік.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2. Крім того, противниками цього проекту є США, Польща і країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить у залежність від російського газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-