Берлін не думає, що Nord Stream 2 зіпсує відносини з Парижем

Берлін не думає, що Nord Stream 2 зіпсує відносини з Парижем

Укрінформ
У Німеччині не вважають, що несподівану заяву французької сторони про намір підтримати внесення поправок в Третій енергопакет - енергетичне законодавство Євросоюзу - може серйозно зіпсувати відносини між Берліном і Парижем.

Про це заявив у п'ятницю на брифінгу в Берліні офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Франція - найважливіший партнер Німеччини в Європі, наміри зміцнити і поглибити зв'язки з яким у багатьох сферах ми закріпили в Аахенському договорі. Абсолютно незалежно від цього, у нас можуть бути різні погляди на деякі питання. Це не проблема, це лежить в основі нашої непорушної дружби. Важливе і вирішальне значення має те, що ми завжди в минулому були в стані знаходити виходи шляхом зближення позицій", - сказав Зайберт.

Він зазначив, що німецька сторона веде консультації з проблеми Nord Stream 2 як із Францією, так і іншими європейськими країнами. Коментувати рішення, до того, як воно буде проголосоване, речник Меркель відмовився, нагадавши лише, що в даному питанні існують різні думки.

Зайберт також заявив, що "мова в даному випадку не йде про домінування будь-якої країни в питанні постачання енергоносіїв, а про диверсифікацію". Німеччина, підкреслив він, закуповує газ не тільки в Росії, але і в інших країнах, а також працює над створенням інфраструктури LNG.

Представник Мінекономіки ФРН зі свого боку проінформував, що 12 лютого в Берліні планується конференція з питання LNG, в якій візьмуть участь міністр економіки і енергетики ФРН Петер Альтмайєр, представники США, як політики, так і бізнесу, керівництво Міжнародного енергетичного агентства. Він також зауважив, що незалежно від того, чи надходить газ по Nord Stream 2 або через Україну, все одно це російський газ. Стратегічна ж мета уряду ФРН - подальша диверсифікація газозабезпечення країни.

Читайте також: Париж підтримає поширення правил ЄС на Nord Stream 2

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні міністерство закордонних справ Франції заявило, що має намір підтримати зміну газового законодавства ЄС так, щоб його дія поширювалася на Nord Stream 2.

8 лютого комітет постійних представників держав-членів ЄС планує розглянути проект змін Газової директиви. Зміни запропонувала Єврокомісія ще в 2017 році. Однак довгий час їх просування блокувалося. 4 лютого Румунія, яка головує в Раді ЄС, запропонувала новий варіант змін з метою знайти компроміс. Як відомо, Німеччина, Австрія, Бельгія та Нідерланди виступають проти поширення правил ЄС на Nord Stream 2. Підтримують їх більше 10 держав ЄС. Тому для прийняття цих змін підтримка Франції є вирішальною.

Зміна правил Євросоюзу щодо експлуатації газопроводів поставить під сумнів майбутнє проекту Nord Stream 2.

Газопровід Nord Stream 2 будується з Росії в ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становить понад 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Україна виступає проти будівництва Nord Stream 2. Крім того, противниками цього проекту є США, Польща та країни Балтії, застерігаючи, що ЄС потрапить в залежність від російського газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-