Мей і Юнкер домовитися не змогли - ЄС лишає незмінною позицію щодо Brexit

Мей і Юнкер домовитися не змогли - ЄС лишає незмінною позицію щодо Brexit

Укрінформ
Європейський Союз вважає погоджену з Великою Британією угоду щодо її виходу з ЄС оптимальною та не має наміру її змінювати.

Про це йдеться у спільній заяві, яку президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оприлюднили у четвер за підсумками зустрічі у Брюсселі.

"Президент Юнкер підкреслив, що ЄС у складі 27 держав не буде поновлювати (переговори) навколо угоди про вихід, яка становить уважно збалансований компроміс між Європейським Союзом і Великою Британією, в якому обидві сторони пішли на значні поступки, щоб мати таку угоду", - йдеться у документі.

Водночас, президент Юнкер висловив готовність включити додаткові формулювання у політичну декларацію, яка була погоджена між 27 країнами ЄС і Великою Британією, з метою зробити цей документ більш амбітним з погляду змісту та швидкості, коли йдеться про розвиток майбутніх відносин між сторонами.

"Президент Юнкер звернув увагу на той факт, що будь-яке рішення має бути погоджене Європейським парламентом та 27 країнами ЄС", - наголошує документ.

Як зазначається у спільній заяві, переговори проходили в атмосфері робочої взаємодії для досягнення впорядкованого виходу Великої Британії з ЄС, особливо з огляду на спільний намір досягти потужного партнерства у майбутньому та з урахуванням спільних глобальних викликів, які ЄС і Британія долають разом, зокрема у збереженні відкритої та справедливої торгівлі, співпраці в боротьбі проти кліматичних змін і тероризму, у захисті міжнародної системи, яку побудовано на основі законів.

Читайте також: ЄС відмовився розглядати нові пропозиції Мей щодо Brexit

Прем’єр-міністр Тереза Мей, у свою чергу, розповіла про ситуацію навколо розгляду Угоди в парламенті Великої Британії та запропонувала декілька варіантів, які могли б зняти занепокоєння Палати представників щодо так званого "backstop" - погоджених правил для уникнення встановлення жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією у складі Великої Британії.

"Переговори були жорсткими, але конструктивними. Незважаючи на виклики, обидва лідери погодилися, що їхні команди мають провести переговори щодо того, яким чином полегшити пошук виходу, якій міг би отримати ширшу підтримку в парламенті Великої Британії та поважав керівні установки, погоджені Європейською Радою", - йдеться у спільній заяві.

Наголошується, що британський прем’єр-міністр і президент Єврокомісії до кінця лютого проведуть зустріч, аби підбити підсумок такого обговорення.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-