Париж може піти проти Берліна у питанні «Північного потоку-2» - ЗМІ

Париж може піти проти Берліна у питанні «Північного потоку-2» - ЗМІ

Укрінформ
Франція 8 лютого має намір проголосувати за зміну правил Євросоюзу з експлуатації газопроводів, що поставить під сумнів майбутнє проекту "Північний потік-2".
Про це повідомляє німецька газета Süddeutsche Zeitung з посиланням на джерела у французьких урядових колах.

«Франція несподівано протиставляє себе Німеччині перед важливим рішенням енергетичної політики: на запланованому на п'ятницю голосуванні ЄС, який прийме рішення про майбутнє спірного проекту газопроводу Nord Stream 2, Франція виступатиме проти проекту», - йдеться в статті.

Як зазначають автори, проект російського «Газпрому», підтримуваний Німеччиною, додає «стратегічні проблеми» в напружені відносини європейців і Москви. «Ми не хочемо збільшувати нашу залежність від Росії і тим самим завдавати шкоди інтересам країн ЄС, таких як Польща і Словаччина», - заявив співрозмовник видання.

Голосування 8 лютого стосується перегляду так званої газової директиви (Третього енергопакету). Уряд ФРН протистоїть всім спробам змінити правила ЄС таким чином, щоб Європейська комісія отримала можливості впливу на «Північний потік 2». Брюссель має намір використовувати директиву, щоб гарантувати, що строгі правила для трубопроводів в межах ЄС також застосовувалися до газопроводів за його межами. Так, експлуатація та подача природного газу в трубопроводи повинні бути чітко розділені, тоді як «Газпром» тримає в руках обидва напрямки.

Щоб запобігти блокаді трубопроводу, федеральний уряд серйозно покладається на Францію, щоб можна було створити «блокуючу меншість» при голосуванні. Німеччина вважає своїми союзниками  в даному питанні Нідерланди, Бельгію, Австрію, Грецію та Кіпр. Однак цієї кількості прихильників недостатньо. Без підтримки Парижа федеральному уряду при голосуванні буде складно реалізувати свої наміри, йому доведеться заручитися підтримкою інших країн ЄС, йдеться у статті.

Джерела в Парижі кажуть, що схилити французьку сторону на користь ФРН може особисте втручання президента Еммануеля Макрона, якого з канцлером Ангелою Меркель пов'язують дружні стосунки.

Офіційного підтвердження такої позиції газеті отримати не вдалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-