У Росії рівень обмеження в інтернеті збільшився вшестеро

У Росії рівень обмеження в інтернеті збільшився вшестеро

Укрінформ
Протягом минулого року правозахисники зафіксували в Росії понад шістсот тисяч фактів обмеження свободи інтернету.

Про це йдеться в оприлюдненій у вівторок доповіді правозахисної організації "Агора" "Свобода інтернету 2018: делегування репресій".

Згідно з даними дослідження, число випадків обмеження свободи інтернету в РФ зросло майже у шість разів порівняно з 2017 роком: тоді було зафіксовано цифру 115 706, а в цьому році юристи "Агори" зареєстрували 662 842 окремі факти.

Більшість випадків пов'язана з обмеженням доступу і забороною інформації з різних підстав, включаючи заборони за рішенням державних органів. Зростання заборон "Агора" пояснює в тому числі спробою блокування месенджера Telegram.

У 2018 році в так звану "червону зону", де збільшилася кількість окремих випадків обмеження свободи інтернету, потрапив 41 регіон (торік їх було 26). Зокрема, в цих регіонах або різко збільшилася загальна кількість окремих обмежень, або відзначені випадки насильства або вироки з реальним терміном позбавлення волі за онлайн-активність.

З 2015 року 11 регіонів - Татарстан, Алтайський, Приморський і Краснодарський краї, Іркутська, Калузька, Московська, Омська і Саратовська області, Москва і Санкт-Петербург, а також анексований Росією Кримський півострів - жодного разу не залишали "червону" зону, йдеться в дослідженні.

Читайте також: Соціологи закликають ЗМІ не поширювати фейкові дослідження

Грунтуючись на даних, отриманих при підготовці доповіді, правозахисники роблять висновок, що російська влада сподіваюється контролювати інтернет, змусивши до співпраці великі сервіси і монополізуючи ринок доступу в інтернет.

При цьому, на думку авторів доповіді, державні органи визнали блокування на рівні інтернет-провайдерів неефективними, а також усвідомили репутаційні ризики, які несе масове кримінальне переслідування рядових користувачів.

Як відомо, уряд РФ на цьому тижні підтримав законопроект про можливість ізоляції російського сегмента інтернету від глобальної мережі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-