Гуайдо президентом Венесуели визнали уже 10 країн Євросоюзу

Гуайдо президентом Венесуели визнали уже 10 країн Євросоюзу

Укрінформ
Кількість країн Євросоюзу, які визнали Голову Національної Асамблеї Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели, сягнуло десяти.

Таку інформацію надає міжнародна преса із посиланням на заяви лідерів та провідних політиків європейських країн.

Зокрема, таку позицію підтвердив Президент Франції Емануель Макрон та Канцлер Німеччини Ангела Меркель, Канцлер Австрії Себастьян Курц та голова уряду Іспанії Педро Санчес. Крім того, про визнання президентських повноважень Гуайдо заявили глави зовнішньополітичних відомств Великобританії, Швеції, Данії, Латвії, Нідерландів і Фінляндії.

Читайте також: Берлін визнає Гуайдо президентом Венесуели і обіцяє €5 мільйонів допомоги

Позицію ЄС у понеділок під час брифінгу для преси нагадала речник Служби зовнішніх дій Євросоюзу Майя Косьянчич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вона відповіла на запитаня журналістів щодо реакції ЄС на звернення Ніколаса Мадуро до європейських країн виявляти стриманість та не йти на поводу «безумства» американського президента.

«Ми не бачили такого звернення або інтерв’ю. Водночас, наша позиція є дуже чіткою, і вона була підтверджена всіма 28 країнами. Ми закликаємо до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних виборів президента. Ця позиція залишається чинною. Ви також знаєте, що ситуація в Венесуелі активно обговорювалася під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Бухаресті, в ході якої було прийнято рішення щодо заснування Міжнародної контактної групи, яка зустрінеться 7 лютого в Уругваї з дуже чітким мандатом», - зауважила офіційний речник.

Як повідомляв Укрінформ, до складу згаданої Міжнародної контактної групи увійдуть ЄС та 8 країн-членів (Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція та Великобританія), а також країни Латинської Америки, зокрема, Болівія, Коста Ріка, Еквадор та Уругвай.

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і прийняв присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Наприкінці минулого тижня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. Зазначалося, що у разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.

Наразі Іспанія, Британія, Австрія, Швеція, Данія, Німеччина та Нідерланди визнали опозиційного лідера Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-