Австрія визнає Гуайдо президентом Венесуели, якщо не буде нових виборів – Курц

Австрія визнає Гуайдо президентом Венесуели, якщо не буде нових виборів – Курц

Укрінформ
Австрія готова визнати лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим виконувачем обов’язків президента, якщо в країні не буде негайно проведено вільних та чесних виборів.

Про це повідомив федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц у Twitter.

"Ми вимагаємо негайного проведення нових вільних та чесних виборів. Інакше ми, як це і передбачає венесуельська конституція, визнаємо Гуайдо як легітимного тимчасово виконуючого обов’язки президента", - написав він.

За словами Курца, ситуація у Венесуелі залишається драматичною, а населення "сильно страждає від наслідків соціальної безгосподарності та непотизму, а також від утисків".

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі розпочалися масові протести проти президента Венесуели Ніколаса Мадуро. Голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо на тлі конституційної та економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни і прийняв присягу. Гуайдо заявив, що Мадуро, який в травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах, не здатен виконувати обов'язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Наприкінці минулого тижня Євросоюз закликав Венесуелу до термінового проведення вільних, прозорих та легітимних президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів та конституційного порядку у Венесуелі. У разі відсутності оголошення про організацію нових виборів із необхідними гарантіями протягом наступних кількох днів ЄС здійснить подальші дії, включаючи визнання керівництва країни відповідно до статті 233 Конституції Венесуели.

Читайте також: Болтон пообіцяв "наслідки" тим, хто погрожує Гуайдо й демократії у Венесуелі

Раніше 26 січня Франція, Німеччина, Іспанія, Велика Британія, Бельгія, Нідерланди поставили вимогу Мадуро впродовж восьми днів оголосити вибори у Венесуелі, інакше вони визнають в.о. президента Хуана Гуайдо.

За даними неурядових організацій, з початку протестів у Венесуелі загинули щонайменше 35 людей, ще сотні людей опинилися за ґратами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-