Криза у Венесуелі: Помпео звернувся до Радбезу ООН

Криза у Венесуелі: Помпео звернувся до Радбезу ООН

Укрінформ
Державний секретар США Майк Помпео закликав учасників екстреного засідання Ради Безпеки ООН підтримати народ Венесуели і визнати нового лідера країни Хуана Гуайдо.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Сполучені Штати підтримують народ Венесуели. Багато інших країн вже також разом з нами визнали легітимність уряду тимчасового президента Гуайдо. Настав час кожній країні визначитися, з ким ви. Більше жодних затримок та жодних ігор. Ви або на боці сил свободи, або ви - союзники Мадуро і його безумства”, - заявив він, наголосивши, що висловлює і позицію президента США Дональда Трампа.

Помпео додав, що особливо обурений позицією країн, які досі підтримують нелигітимний соціалістичний уряд країни, - це Росія, Китай, Сирія, Іран.

“Сьогодні вранці ми намагалися знайти шлях, змусити цю Раду говорити в один голос, підтримати народ Венесуели... Але російські та китайські колеги заблокували будь-який рух вперед”, - сказав він.

На думку держсекретаря США, інтерес Росії та Китаю виключно фінансовий і не має нічого спільного з турботою про міжнародне право, на чому вони наполягають, або підтримкою венесуельського народу.

Читайте також: Під час протестів у Венесуелі вже затримали 500 осіб

“Немає нічого дивного, що ті, хто урядує без демократії та верховенства права у власних країнах, допомагають Мадуро, коли під ним хитається крісло... Китай і Росія підтримують цей неспроможний режим у сподіванні повернути мільярди доларів необдуманих інвестицій та грошей, які надавалися роками. Ці гроші ніколи не передбачалися для народу Венесуели. Вони потрапляли у кишені Мадуро і його поплічників”, - заявив глава американської дипломатії.

Як повідомлялося, 23 січня лідер Національних зборів Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов’язків президента Венесуели.

Увечері 23 січня протести проти інавгурованого 10 січня президента Ніколаса Мадуро підтримали Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні і президент Європейської ради Дональд Туск. 22 січня про свою підтримку лідеру опозиції Хуану Гуайдо заявив президент США Дональд Трамп.​

Франція та Іспанія 26 січня висунули ультиматум Мадуро з вимогою впродовж восьми днів оголосити вибори у Венесуелі, інакше вони визнають в.о. президента Хуана Гуайдо.

У Венесуелі останні дні тривають акції протесту, учасники яких вимагають відставки Мадуро. Вже загинули щонайменше 16 людей, сотні перебувають під арештом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-