ООН: ситуація у Венесуелі може вийти з-під контролю будь-якої миті

ООН: ситуація у Венесуелі може вийти з-під контролю будь-якої миті

Заява
Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет засудила насильство у Венесуелі та попередила, що ситуація у країні може вийти з-під контролю будь-якої миті, і це матиме катастрофічні наслідки.

Про це йдеться в офіційній заяві на сайті організації.

"Я надзвичайно занепокоєна тим, що ситуація у Венесуелі може вийти з-під контролю будь-якої миті, і це може мати катастрофічні наслідки, - заявила Бачелет.

Вона закликала до незалежного розслідування кожного випадку насильства, який призвів до смерті або поранення, безвідносно до того, чи йдеться про перевищення застосування сили владою, чи про злочини, які скоїли члени озброєних груп - проурядових чи інших.

В організації нагадали, що за повідомленнями ЗМІ, під час демонстрацій у вівторок та середу щонайменше 20 людей загинули від куль служби безпеки Венесуели чи проурядових озброєних груп. Велика кількість людей була також поранена.

"Верховний комісар та співробітники управління отримали повідомлення про масштабне затримання демонстрантів, загальна кількість яких перевищила 350, з яких лише 23 січня були затримані 320", - йдеться у заяві.

Бачелет також закликала владу Венесуели, і особливо служби безпеки, до стриманості і поваги до фундаментального права на мирні зібрання та свободу вираження. Вона нагадала, що "перевищення застосування сили прямо заборонене міжнародним правом".

Вона також поклала на владу Венесуели відповідальність за розв’язання кризи у країні.

Як повідомляв Укрінформ, попри оголошення парламентом Венесуели незаконним переобрання Ніколаса Мадуро на другий термін президентства, він все одно провів церемонію інавгурації, яка викликала масові хвилювання в країні.

Читайте також: Американців закликають негайно виїхати з Венесуели

Опозиційний лідер Венесуели Хуан Гуайдо, який очолює Національну асамблею (парламент), оголосив себе тимчасовим президентом країни – згідно з Конституцією. Його підтримали тисячі громадян, які вийшли на акції протесту. За останньою інформацією, щонайменше 26 протестувальників загинули. США, Британія та ще більше десяти інших країн Заходу заявили, що не визнають Мадуро президентом і підтримують Хуана Гуайдо як тимчасового главу держави до перевиборів у країні.

Фото: EPA/UPG

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-