Протести у Венесуелі: ЄС підтримує главу парламенту і закликає до перевиборів

Протести у Венесуелі: ЄС підтримує главу парламенту і закликає до перевиборів

Укрінформ
Євросоюз висловлює підтримку опозиційному до президента Венесуели Ніколаса Мадуро голові парламенту Хуану Гуайдо і закликає провести у країні перевибори.

Відповідну заяву Верховного представника ЄС із зовнішньої і безпекової політики Федеріки Могеріні оприлюднено у середу, 23 січня, повідомляє DW.

"23 січня люди у Венесуелі масово закликали до демократії та можливості вільно визначати власну долю. Ці голоси не можуть ігноруватися. ЄС закликає до початку негайного політичного процесу, який має вести до вільних та легітимних виборів відповідно до конституційного порядку", - наголосила Могеріні.

Представниця ЄС зазначила, що Євросоюз повністю підтримує Національну асамблею як інституцію, що була обрана демократичним шляхом, її повноваження мають бути поновлені та поважатися. Водночас, вона застерегла від обмежень щодо цивільних прав, свободи і безпеки самопроголошеного президента Венесуели Хуана Гуайдо, а також інших членів Національної асамблеї.

«Насильство та надмірне використання сили підрозділами безпеки є абсолютно неприйнятними і напевне не призведуть до врегулювання кризи. Народ Венесуели має право на мирні демонстрації, право вільно обирати своїх лідерів та приймати рішення щодо власного майбутнього. Європейський Союз та його країни-члени готові підтримати поновлення демократії та верховенства права у Венесуелі шляхом легітимного мирного політичного процесу відповідно до Конституції Венесуели», - наголошується в заяві представниці Євросоюзу.

Президент Європейської Ради Дональд Туск також наголосив на підтримці лідера венесуельської опозиції як керівника держави. "Я сподіваюся, що вся Європа об'єднається на підтримку демократичних сил у Венесуелі. На відміну від Мадуро, парламентська асамблея, включаючи Хуана Гуайдо, має демократичний мандат від громадян Венесуели", - написав він у Twitter.

Тим часом, Вашингтон відмовився виконувати розпорядження президента Венесуели Ніколаса Мадуро, який заявив, що американські дипломати мають протягом 72 годин залишити територію країни. "Сполучені Штати не визнають режим Мадуро яу уряд Венесуели", - заявив держсекретар США Майк Помпео.

Раніше Мадуро оголосив про розрив дипломатичних відносин з США.

Натомість міністр оборони Венесуели Владімір Падріно заявив про підтримку президента Мадуро. "Солдати Батьківщини не приймають президента, який працює на темні сили або призначає сам себе у незаконний спосіб", - написав він у Twitter.

Як повідомлялося, напередодні голова Національної асамблеї Венесуели та лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни. Невдовзі після цього президент США Дональд Трамп заявив, що США визнають Гуайдо в.о. президента Венесуели.

Згодом про визнання Гуайдо тимчасовим главою держави заявили представники урядів Канади, Бразилії, Колумбії, Парагваю, Чилі, Аргентини, Перу й Еквадору. Генеральний секретар базованої у Вашингтоні Організації американських держав Луїс Альмагро привітав Гуайдо як нового главу Венесуели. Мексика та Уругвай дотримуються нейтральної позиції та закликали до діалогу. Тим часом Болівія, Куба та Нікарагуа відмовилися підтримати Гуайдо.

Читайте також: Канада визнала лідера опозиції законним президентом Венесуели

10 січня Ніколас Мадуро, якого опозиція звинувачує в знищенні демократії у Венесуелі, розпочав другий президентський термін, що триватиме до 2025 року. Згідно з офіційними даними на президентських виборах у травні 2018 року Мадуро отримав 68 відсотків голосів. Значна частина опозиції бойкотувала вибори і не визнала їхні результати. Так само не визнали переобрання Мадуро й США, Євросоюз, та більшість держав Латинської Америки.

Після цього у країні відбулись масові заворушення. За даними спостерігачів неурядової організації "Центр моніторингу за соціальною конфліктністю" (OVCS), під час акцій протестів 22 та 23 січня у країні загинули щонайменше 13 людей. Згодом місцеві ЗМІ повідомили про 16 загиблих і близько 150 затриманих під час акцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-