Канада може не видати фіндиректора Huawei США

Канада може не видати фіндиректора Huawei США

Укрінформ
Адвокати затриманої в Канаді фіндиректора Huawei Менг Ванжу мають великі шанси не допустити її екстрадиції до США.

Таку думку висловив посол Канади у Китаї Джон Маккалум, пише CBC News.

“По-перше, було політичне залучення із коментарями Дональда Трампа стосовно її справи. По-друге, існує екстратериторіальний аспект, і по-третє, йдеться про санкції проти Ірану, на які Канада не погоджувалася. Тож вона має сильні аргументи, які може запропонувати судді”, - сказав Маккалум.

Він додав, що остаточне рішення у цій справі здатний винести лише суд і наголосив, що зі сторони уряду Канади “не було жодного втручання”. “Це винятково юридичний процес. Може настати момент, коли свою думку повинен бути висловити міністр юстиції, але цього не станеться ще кілька місяців”, - зазначив посол.

За його словами, керівництво Китаю дуже перейнялося затриманням Менг Ванжу. “Мені відомо, що президент Сі Дзіньпін був дуже роздратований через це, тож інші члени китайського уряду взяли у нього приклад, однак, я не знаю точно, чому. Можливо, тому що Huawei - провідна компанія Китаю, а не пересічне підприємство”, - зауважив Маккалум.

Читайте також: "Холодна війна" між США і Китаєм вже на порозі - експерт

При цьому він підкреслив, що в Канаді панує верховенство права, яке має найвищий пріоритет. “Знаю, що це роздратувало Китай, але у нас є угода про екстрадицію, система верховенства права, що стоїть вище за уряд. Уряд не може змінити цього і, як я вже сказав, пані Менг має сильну позицію”, - підсумував дипломат.

Як повідомлялося, у грудні в Ванкувері під час перетину канадського кордону за запитом США затримали фінансового директора китайської корпорації Huawei Менг Ванжу, яку підозрюють в ухиленні від виконання санкцій США проти Ірану. Після кількаденного судового розгляду її звільнили під заставу у 10 млн дол й обіцянку прибути на наступний судовий розгляд, під час якого вирішуватиметься питання екстрадиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-